5. 02 - 2016. GODINA RIM

Prethodne 2015. godine fudbalerke Spartaka su imale dovoljno znanja, sreće i hrabrosti da budu bolje od svojih rivalki i da se upišu kao prve pobednice prvog turnira "Rim Kaput Mundi" u konkurenciji ženskih ekipa. Stigao je novi poziv za učešće na turniru.

 

Pre donošenja konačne odluke uprava kluba je bila u velikoj dilemi. Ako se prihvati učešće na turniru onda se mora izmeniti već utvrđeni plan zimskih priprema i moraju se odložiti ili otkazati termini već ugovorenih prijateljskih utakmica. Najveći izazov bila je prijateljska utakmica zakazana sa prvakom Austrije Sent Peltenom (FSK St. Pölten), ekipaom koja u domaćem prvenstvu u tekućoj sezoni nije pretrpila nijedan poraz. Takođe je bila planirana i jedna utakmica sa Šturmom iz Graca, ali sve je palo u vodu. Odluka je doneta - ide se u Rim. Stručni štab se nadao jačoj konkurenciji, ali je dao pristanak kako bi udovoljio ljubaznom pozivu domaćina da Spartak kao prošlogodišnji pobednik ponovo uzme učešće na turniru.

Spartakova ekspedicija je u svom drugom pohodu na Rim i osvajanje turnira "Kaput Mundi" bila smeštena u banjskom odmaralištu Fiuđi Terme, gde je boravila tokom trajanja turnira, od 28. februara do 4. marta 2016. godine.
Žrebom je odlučeno da prvi rival bude litvanska ekipa Gintra sa kojom je Spartak odranije imao praktična iskustva. Gintra je odlična ekipa, čvrsta u odbrani i opasna u napadu, a prethodne sezone je u Ligi šampiona dospela do 1/8 finala.
Poslednjeg februarskog dana prestupne 2016. godine, kiša i klizav teren su loše uticali na igru obe ekipe, a utisak je pokvario i veliki broj nepotrebno dodeljenih žutih kartona. Spartak je iz duela izašao kao pobednik, a Milena Nikolić je postigla het trik. ŽFK Spartak - Gintra 3 : 0 (2:0)

Sledećeg dana, 1. marta 2016. godine, fudbalerke Spartaka su lako pobedile ekipu Lacija rezultatom 6 : 1 (3:0). Strelci za Spartak: Alegra Poljak (2), Milena Nikolić, Jelena Marenić, Eli Jakovska i Olivera Marković.

Pre utakmice stigla je neočekivana podrška iz Čikaga po kojoj je utakmica i ostala upamćena. Dokazani fudbalski stručnjak, veliki čovek i sportista, Veljko Paunović, trener ekipe Čikago Fajer ("Chicago Fire"), kod nas poznatiji kao trener zlatne generacije "Orlića" sa kojima se popeo na fudbalski tron sveta, uputio je na svom tviter nalogu reči podrške "plavim golubicama".

Sreda 2. marta je dan predviđen za odmor. Organizatori turnira su u svečanoj sali Olimpijskog komiteta Italije priredili službenu dobrodošlicu za delegacije svih učesnika turnira, kao i za diplomatske predstavnike država učesnica. Srbiju je predstavljao Rade Berbakov, prvi savetnik Ambasade Srbije u Rimu. Domaćini su organizovali obilazak najznačajnijih istorijskih znamenitosti Večnog grada Rima. A da se u Rimu ima šta videti govore 3 milenijuma njegove burne istorije. Naravno, posećen je i Olimpijski stadion na kojem igraju Roma i Lacio.

Treću utakmicu Spartak je odigrao 3. marta protiv Roma Feminile. Na osnovu sistema takmičenja i rezultata prethodnih utakmica, ovaj susret protiv Rome je samo uvertira za sutrašnje finale u kojem se ponovo sastaju Spartak i Roma. Na dan odigravanja utakmice desilo se par neočekivanih događaja. Utakmica je trebala da se odigra na stadionu udaljenom 20-30 km od Fiuđi Terme, koji se nalazi na nadmorskoj visini od oko 750 metara. U toku vožnje ka stadionu počeo je padati sneg koji je ubrzo paralisao saobraćaj. Autobus se nekako probio do stadiona, a kada se stiglo na odredište bilo je jasno da se utakmica neće odigrati zbog visine snega. Organizatori su se brzo snašli i odlučili da se igra u mestu Nemi, koji je na nižoj nadmorskoj visini, ali je do njega trebalo prevaliti dodatnih 50-60 kilometara.

Za vreme utakmice, za nepuna dva sata, promenila su se tri godišnja doba. Kiša, sneg, vetar, sunce, pa opet kiša. Stručni štab Rome na meč nije izveo svoj najjači sastav. Taktiziraju. Pokušaju da sakriju svoje adute za sutrašnje finale. Boris Arsić nije kalkulisao. Igrao je ofanzivno u najjačem sastavu. Na utakmici tog kišno-snežno-sunčanog dana sve kalkulacije Rome su pale u vodu već u drugoj minuti. Tijana Krstić je sa ivice šesnaesterca topovskim šutom zakucala loptu u mrežu Rome. Bio je to tek prvi od ukupno šest golova. Roma Feminile - ŽFK Spartak 0 : 6 (0:4). Strelci: Tijana Krstić, Eli Jakovska (2), Marija Ilić, Sara Pavlović i Tijana Filipović.

Dan kasnije, 4. marta 2016. godine, u Rimu na stadionu Cetoreli, igrala se finalna utakmica turnira. Vreme je u odnosu na prethodni dan bilo iznenađujuće lepo, toplo i sunčano. Roma je od samog starta krenula sa visokim presingom, ali se više trudila da razbije potencijalne napade "golubica" nego da izgradi sopstvene. Konačan skor Roma Feminile - ŽFK Spartak 1 : 7 (0:3). Strelci za Spartak: Milena Nikolić (3), Alegra Poljak (2), Tijana Filipović i Eli Jakovska.

Turnir je završen. Spartak je u svoje vitrine dodao i drugi pobednički pehar sa međunarodnog turnira "Roma Kaput Mundi". Zvaničnici Fudbalskog saveza Italije priznali su da su naprosto zapanjeni briljantnim pobedama Spartaka. Osnovni cilj turnira, osim omasovljenja ženskog fudbala u regionu Lacio, bilo je da se vidi na kojem nivou se nalazi italijanska amaterska liga u odnosu na neke evropske klubove. Zbog toga su, baš zarad komparacije, na turnir pozvane ekipe koje su igrale u Lige šampiona i to one ekipe koje su po proceni Fudbalskog saveza Italije približno istog kvaliteta kao ekipe italijanske amaterske lige. Priznali su sopstveni previd. Trebali su, kažu, Spartak po kvalitetu svrstati među ekipe koje dolaze iz Engleske i Škotske!

Velikim potencijalom mladih Spartakovih vedeta bili su oduševljeni i Litvanci. Na zajedničkom koktelu koje je priredio domaćin za sve predstavnike klubova, stekla su se neka nova sportska prijateljstva, a neka stara su obnovljena. Delegacija Spartaka se ponovo susrela sa bivšim trenerom poljske ekipe, RTP Unia iz Racibora, Boškom Lučićem. Sada je bio trener Gintrinih golmanki. U prijateljskom razgovoru Gintaras Radavičius, predsednik Gintre i njegov brat Mantas, koji obavlja dužnost sportskog direktora, ponudili su da ŽFK Spartak boravi u Litvaniji, i to o trošku Gintra Univerziteta. Oni su već bili isplanirali da za letnje pripreme pred kvalifikacije za Ligu šampiona organizuju turnir. Na tom turniru bi učestvovale ekipe koje će učestvovati u kvalifikacijama, pre svega one iz pribaltičkog okruženja (Estonija, Letonija, Belorusija), ali i ekipe koje su poprilično udaljene, kao npr. Apolon Limasol sa Kipra.

Teška srca smo odbili ponudu, rekao je Bojan Arsić, ali to je priča za neku drugu priliku.

Učesnice turnira "Roma Kaput Mundi" bile su sledeće igračice Spartaka: Milica Kostić, Teodora Burkert, Tijana Krstić, Oršoja Vajda, Sanda Malešević, Alegra Poljak, Tijana Filipović, Milena Nikolić, Marija Ilić, Olivera Marković, Sara Pavlović, Sara Cetinja, Dunja Mostarac, Eli Jakovska, Anđela Frajtović i Jelena Marenić.

 Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo