4. 05 - SEZONA 2015/16

Za UEFA Ligu šampiona bilo je prijavljeno 56 klubova. Od tog broja 24 kluba sa najboljim UEFA koeficijentom imaju direktan prolaz u eliminacionu fazu. Preostala 32 kluba, razvrstana se u 8 kvalifikacionih grupa u kojima će se međusobno nadmetati za ulazak u eliminacionu fazu. Prolazak imaju samo pobednici grupa.

ŽFK Spartak je po osnovu rejtinga određen za nosioca u 6. kvalifikacionoj grupi, a domaćin je ponovo Osijek. Kvalifikacion turniri se igrao od 11. do 16. avgusta 2015. godine. Šestu kvalifikacionu grupu činile su sledeće ekipe poslagane po rejtingu.

1. ŽFK Spartak (Srbija),
2. Benfika (Portugal),
3. ŽNK Osijek (Hrvatska) i
4. FC Noroc (Moldavija

Uprava subotičkog kluba nije bila zadovoljna nastupom svojih izabranica u Ligi šampiona prethodne godine, pa su u timu izvršene značajne promene. O pripremama je za RTV Jueko govorio Bojan Arsić, sportski direktor kluba.

"Prvu fazu priprema u trajanju od 12 dana smo odradili na Kopaoniku, a potom smo pripreme nastavili u Subotici. Ekipa je vrlo profesionalno izvršavala sve postavljene zadatke i siguran sam da je stručni štab ekipu podigao na željeni nivo. Takođe, akcenat smo stavili i na podizanje timskog duha jer smatramo da će kompaktnost ekipe biti jedan od važnih činilaca u takmičarskom periodu koji nam predstoji."

Podmlađena ekipa Spartaka je samouverena i ubeđena u pobedu. Šesnaestogodišnja Tijana Filipović, iako tek treba da debituje u Ligi šampiona, samouvereno tvrdi:
"Uopšte nisam opterećena jačinom protivnica i jedva čekam da istrčim na teren. Vredno sam radila i trenirala, isto kao i moje saigračice, pa sam zato ubeđena da ćemo se kvalifikovati među 32 najbolja tima Evrope."

Osim Tijane Filipović u kvalifikacijama za Ligu šampiona će kao debitanti nastupiti najmlađe Spartakove igračice: Tijana Matić, Sara Pavlović, Alina Baka, Dajana Mihajlović i Alegra Poljak. U klub su dovedene i dve mlade, ali perspektivne makedonske igračice; Eli Jakovska i Aleksandra Markovska i dve iskusne igračice Engaska Gabriela (Kamerun) koja je došla direktno sa Svetskog prvenstva u Kanadi, i Amela Fetahović (BiH).

SPARTAK – BENFIKA 2:1

Prva kvalifikaciona utakmica je odigrana 11. avgusta 2015. godine na stadionu Gradski vrt u Osijeku. Subotičanke su važile za favorita, ali je prvo poluvreme završeno bez golova i uz blagu terensku prednost Portugalki.
U drugom poluvremenu odnos snaga na terenu se menja, pa Spartak preuzima inicijativu. Mrežu Portugalki je načela Tijana Matić u 64. minuti, a Tijana Filipović devet minuta kasnije povećava rezultat na 2:0. Tada je izgledalo da je utakmica rešena, ali Benfika preko svoje kapitenke Matilde Fidalgo u 87. minuti smanjuje rezultat na 2:1 i uliva novu nadu Portugalkama da mogu izvući makar bod iz ovog susreta. Ali to se nije dogodilo. Pobeda od 2:1 nad rivalkama respektabilnog imena dala je Subotičankama značajno dodatno samopouzdanje.

SPARTAK – NOROC NIMORENI 4:1

U drugoj utakmici koja je odigrana na Gradskom vrtu u Osijeku, 13. avgusta 2015. godine, fudbalerke Spartaka su se dobro namučile da savladaju čvrstu odbranu Moldavki. Tek dvadesetak minuta pred završetak utakmice Moldavke su poklekle pred fizički spremnijim i nadmoćnijim "golubicama". Sve četiri gola za Spartak postigla je Jelena Marenić, a gol za ekipu Noroca postigla je Klaudia Čiper.

OSIJEK – SPARTAK 3:0

Odlučujuća utakmica za pobednika kvalifikacione grupe odigrana je na Gradskom vrtu u Osijeku 16. avgusta 2015. godine. Odlično motivisane i pune samopouzdanja zbog pobeda u prethodna dva susreta, "golubice" su smatrale da je utakmica protiv Osijeka, zbog prošlogodišnjeg poraza, stigla kao po Božijem proviđenju i da ne može drugačije biti završena osim u korist Spartaka.

Tokom prvog poluvremena, koje je završeno bez golova, odnos snaga na terenu je bio manje-više izjednačen.
U drugom poluvremenu slika je potpuno drugačija. Spartak diktira tempo, pravi bolje akcije i stvara više šansi. U 56. minutu Alegra Poljak postiže prvi, a u 80. minutu drugi gol. Konačan rezultat od 0:3 postavlja u 83. minutu Marija Ilić direktno iz kornera.

 

 


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo