1. 05 - PLAVE GOLUBICE

Prvobitni dresovi Spartaka imali su sivo-plavu nijansu, sa belim rukavima, u žargonu rečeno bili su "golupčije" plave boje ...

 

Golubarstvo je nekad bilo izuzetno popularno u Subotici. Nije u tom hobiju bilo neke materijalne koristi, više je to bila ljubav i tradicija Subotičana. Nedeljom bi se golubari pre ručka okupljali na "golupčijoj" pijaci kod tzv. Ćurine mijane, a kada je pijaca preseljena okupljali su se kod Nepkera.


Subotički golubari na pijaci kod bifea "Skadarka"

Osim velike ljubavi prema golubovima Subotičani su voleli i fudbal. Kombinacija ove dve ljubavi izrodila je nadimak Plavi Golubovi. Razlog je jednostavan. Prvobitni dresovi Spartaka imali su sivo-plavu nijansu, sa belim rukavima, u žargonu rečeno bili su "golupčije" plave boje, pa je asocijacija očigledna.

 

Kada su devojke počele igrati fudbal logično je bilo da i one dobiju isti nadimak kao njihove muške kolege. Tako one već 50 godina s ponosom nose nadimak subotičke Plave Golubice.

 

Golubari su u nedrima donosili svoje visokoletače na prvenstvene utakmice, svoje plave golubove, pa su ih pustali da lete svaki put kada Spartak postigne gol. Golubovi bi napravili krug-dva oko stadiona i u jatima se vraćali svojim kućama.


Prva generacija "Golubica": Manjok, Demšedi i Cupać

 

Za ovaj prilog su korišćeni tekstovi Dejana Mrkića: "Otkud ime Plavi golubovi" i "Golupčija pijaca i Ćurina mijana"

Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo