4. 08 - RUNDA 32 - BAJERN

SPARTAK - BAJERN 0 : 7 (0:3)


Startna postava Spartaka

Prvi susret Spartaka i Bajerna odigran je 12. septembra 2018. godine na stadionu FK Bačka 1901. Desetak minuta nakon početka utakmice bilo je jasno da će Spartak igrati taman toliko koliko mu fudbalerke Bajerna budu dozvolile. A nisu dozvoljavale gotovo ništa. Nenaviknute na stalnu presiju pravile su "golubice" previše grešaka koje Nemice nisu opraštale. U 12. minuti prekaljena internacionalka Đina Levandovski (USA) otvara goleadu. Goleadu nastavlja Holanđanka Džil Rord sa dva gola (29. i 39. minut). Poluvreme 0:3 za Bajern.


Veliko iskušenje za Milicu Kostić. Kler Marfi i Leoni Majer

U drugom poluvremenu Nemice vrše još jači pritisak. Igra se samo na polovini terena koji pripada domaćim igračicama. U 64. minuti Lina Magul sa bele tačke povisuje rezultat na 0:4. Golubice su požrtvovane, ulažu poslednje atome snage pokušavajući da zaustave fudbalerke Bajerna. Do završetka utakmice preostalo je desetak minuta. Videlo se tada da je Subotičankama ponestalo snage, da su klonule fizički i psihički, više nisu bile u stanju da pruže ozbiljan i smislen otpor. U 82. minuti požrtvovana Jovana Damnjanović zajedno sa loptom uleće u mrežu i povisuje na 0:5. Pet minuta kasnije pada i šesti gol koji postiže Kristin Deman. Konačan rezultat od 0:7 postavlja Holanđanka Linet Birenštajn u poslednjoj minuti utakmice.

ZAKLjUČAK

Nedostatak jakih utakmica u domaćem prvenstvu generalno je veliki hendikep za ozbiljniji prodor srpskog fudbala u Evropu. U konkretnom slučaju sve slabosti Spartaka, za koje se manje-više znalo, sada su bile potvrđene u praksi. Slaba liga i stil igre domaćih ekipa podređen je gotovo isključivo defanzivi i čuvanju sopstvenog gola. Sve te slabosti pružaju Spartakovim igračicama mogućnost da nesvesno "izgrade" sopstvenu slabost. Da igraju komotno, bez previše truda i presije. A ta komocija sa domaćih terena se na evropskoj sceni sveti i vraća kao bumerang.
Stručni štab Spartaka u želji da predupredi upravo ovo što se dogodilo protiv Bajerna, pokušavao je još 2014. godine da ugovori prijateljski meč protiv Pari Sen Žermena. Naravno, francuskinje kao i još nekoliko velikih evropskih klubova "nisu pronašle dovoljno vremena" da udovolje željama i planovima srpskog šampiona.

BAJERN - SPARTAK 4 : 0 (1:0)

Revanš je odigran u Minhenu na stadionu FC Bajern Kampus, 26. septembra 2018. godine sa početkom od 19:00 časova. Utakmicu je sudila Elvira Nurmustafina iz Kazahstana.
I pored visokog poraza koje su pretrpele u prvom susretu, u timu je vladala dobra atmosfera. Golubice više nemaju šta da izgube (jer su već izgubile), pa će i po drugi put pokušati da se suprotstave bez ikakvih kalkulacija. Hrabro su ušle u meč, mnogo hrabrije nego u prvom susretu, borile se za svaku loptu, napadale i pokušavale da ugroze gol domaće ekipe. Može se reći da je prvo poluvreme pripalo "golubicama" iako je Bajern vodio sa 1:0 golom Linet Birenštajn.


Mendi Islaker i Violeta Slović. Sa br. 9 Jovana Damnjanović

Stručni štab Bajerna je pre utakmice sa Spartakom nameravao je da odmori nekoliko ključnih igračica pred nedeljni derbi sa Volsburgom. Verovatno je zbog slabije igre od očekivane, i prilično "tankog" rezultata, ipak odlučio da na poluvremenu uvede u igru Linu Magul i Slovakinju Dominiku Škorvankovu. Sredina i napadački red Bajerna su bolje profunkcionisali. Spartak prima dva brza gola od Linet Birenštajn (53') i Line Magul (55'). Još se "golubice" nisu oporavile od "strujnog udara", a pao je i četvrti gol koji postiže Mendi Islakar u 64. minuti. U ekipi Spartaka posebno su se istakle svojim zalaganjem kapitenka Violeta Slović, Tijana Matić, Sara Pavlović i Amerikanka Kler Marfi.

 

 


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo