3. 03 - Šestogodišnja strategija kluba

Uprava Spartaka je itekako razmišljala o Evropi i vagala između želja i realnih mogućnosti. U to vreme tim kojim je Spartak raspolagao imao je solidan kvalitet, ali samo za prilike u Srbiji. Nerealno je bilo očekivati bilo kakav uspeh u Evropi na prvom međunarodnom nastupu.

Po rečima Zorana Arsića, da bi Spartak ili bilo koji drugi srpski klub uopšte mogao iznedriti kvalitet potreban za Evropu, morala se napraviti dugoročna strategija okrenuta ka budućnosti. Neophodno je bilo da se osavremeni način rada zasnovan na naučnim iskustvima, što je po automatizmu iziskuje velika materijalna ulaganja i, ono što je najteže, da se menjaju svest, uvrežene navike i način razmišljanja.

Uprava Spartaka je imala viziju i napravila dugoročnu strategiju razvoja u kojem je, između ostalog, planirano da klub tokom narednih šest godina osvoji najmanje četiri šampionske titule. Akcenat u strategiji razvoja stavljen je na podmlađivanje tima. U tom kontekstu u klub su dovedene mlade i perspektivne igračice, Jelena Čanković i Aleksandra Savanović, od kojih se očekivalo da budu nova pokretačka snaga oko koje će se selektirati igračice za budući tim. U to vreme, nažalost, nisu postojali uslovi da Spartak pokrene sopstvenu školu fudbala za devojčice.

Uspešno su sprovedene zimske pripreme na Zlatiboru i prvi iskorak ka Evropi je načinjen. Ali pre Evrope moralo se misliti na početak i završetak drugog dela prvenstva. Ukoliko se šampionska titula ne osvoji, onda će Evropa ostati samo nedosanjani san. Nakon zimskih priprema Spartak u prolećnom nastavku takmičenja ređa pobedu za pobedom, da bi u poslednjem 22. kolu, koje se igralo 28. maja 2011. godine u Subotici, ponovo trijumfovao nad ekipom Mašinca rezultatom od 4 : 1.

Bio je to početak velikog uspona Spartaka i mladog stratega Borisa Arsića, a istovremeno sunovrat niškog Mašinca od kojeg se nije uspeo oporaviti ni tokom narednih deset godina. U konačnom zbiru Spartak je ostvario 21 pobedu i jedan remi. Osvojio je ukupno 64 boda, uz impozantnu gol razliku 127:6 (+121).

 

 

Osvajanjem šampionske titule Spartak je stekao pravo da po prvi put učestvuje u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Uprava kluba je od Evropske kuće fudbala (UEFA) zatražila i dobila organizaciju domaćinstva za jedan od kvalifikacionih turnira Lige šampiona. Kvalifikacioni turnir se igrao u Subotici od 11. do 16. avgusta 2011. godine.
Više informacija o Ligi šampiona potražite u poglavlju 4. Međunarodna takmičenja.

KUP SRBIJE ZA ŽENE – SREBRNI PEHAR

Bližio se završetak liga takmičenja. Spartak je na čelu tabele, ima pet bodova prednosti od Mašinca i povoljan raspored utakmica. Sve okolnosti ukazuju da će osvojiti šampionsku titulu. Dva kola pre završetka prvenstva Mašinac gubi utakmicu od Napretka, a Spartak u tom momentu ima nedostižnu prednost od 10 bodova i osiguranu šampionsku titulu. U poslednjem 22. kolu prvenstva Spartak i Mašinac se sastaju u utakmici koja više nema takmičarski značaj. Spartak je slavio pobedu sa ubedljivih 4:1.

Preostala je još samo da se odigra finalna utakmica Kupa Srbije za žene i to protiv Mašinca. Do tada je Spartak u osmini finala Kupa slavio pobedu od 4:0 nad ekipom ŽFK Novi Bečej. Kroz četvrtfinale se prošetao službenim rezultatom 3:0, pošto je ŽFK Šabac predao utakmicu. U polufinalu Spartak je do nogu potukao lazarevački LASK rezultatom 13:0.

Finale se igralo u Kući fudbala u Staroj Pazovi, u subotu 4. juna 2011. godine, sedam dana nakon poslednjeg susreta ova dva kluba u okviru liga takmičenja. Igračice Mašinca su bile bolje i konkretnije, pa su se revanširale identičnim rezultatom 4 : 1 (1:1). Spartak je osvojio prvi vicešampionski pehar Kupa Srbije za žene. Strelci na utakmici su: Maja Dimitrijević, Milena Nikolić (2), I. Kostić (za Mašinac) i Mirela Tenkov (za Spartak).

 

 

Za Spartak su u sezoni 2010/11 nastupale sledeće igračice, po azbučnom redosledu imena:
Aleksandra Savanović, Ana Ivanov, Anja Adamov, Violeta Slović, Duška Živković, Željka Radanović, Jelena Marenić, Jelena Čanković, Jelena Čubrilo, Kristina Gubik, Ljiljana Gardijan, Marija Ilić, Marija Čubrilo, Mirela Tenkov, Monika Tot, Monika Šišković, Nevena Damjanović, Sanda Jovanović, Sandra Đilas, Sanja Ristić, Stefana Daničić.

Na sadržaj | Sledeće


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo