2. 04 - PRVI KORACI NA PUTU BUDUĆEG USPEHA

HEJ, MALA, DOĐI OVAMO

Svog prvog treninga sa ekipom Željezničara, krajem maja 1970. godine, priseća se Ruža Demšedi, kasnije državna reprezentativka. Ruža Demšedi je na fotografiji u dresu reprezentacije. Snimio Vjekoslav Markotić 1972. godine.

"Vidim da devojke treniraju na stadionu Bačke i ja priđem do čika Ivana (Pokornić) koji je vodio trening i pitam da li se mogu priključiti. On me pitao: 'Ti, mala, znaš igrati fudbal?' Imala sam tada 15 godina. Rekla sam da znam i on mi je dozvolio da treniram. Cilj mi je tada bio da se dokažem pa nikome nisam htela dodati loptu, već sve sama. Posle treninga mi čika Ivan kaže: 'Lepo je to što si nam pokazala, ali takva igra nije u redu. Zapamti da na terenu ima jedanaest igrača'.
Ipak su me prihvatili. Posle par treninga vraćam se kući i vidim jednu devojčicu, nešto mlađu od mene, kako na ulici da igra fudbal sa dečacima. Bila je to Katarina Manjok koju tada nisam poznavala. Viknem joj: 'Hej, mala, dođi ovamo!' Prišla je narogušena kao da se želi potući. Pozvala sam je da se priključi treninzima. Od tada smo dobre prijateljice već punih 50 godina. Eto, tako smo se u početku okupljale i jedna drugu dovodile na treninge."
Pričalo se da je Janju Vilov na prvi trening doveo brat, dok je Rozaliju Sabo kada je imala svega 11 godina dovela komšinica Janja Vilov.

PRVI NASTUP I PRVA POBEDA

Pre nego što su fudbalerke Željezničara odigrale svoju prvu zvaničnu utakmicu, vredno su trenirale više od godinu dana. Prvu takmičarsku utakmicu ŽFK Željezničar je odigrao 29. avgusta 1971. godine na igralištu FK Bačka kod Somborske kapije.


Željezničar na prvoj zvaničnoj utakmici 29.08.1971.

Subotičke novine u broju od 3. septembra 1971. godine donose sledeći članak:

"U subotu je na igralištu Bačke odigrana fudbalska utakmica između ženskih fudbalskih ekipa Željezničara iz Subotice i Trgovačkog iz Novog Sada. U zanimljivoj igri Trgovački je savladan sa rezultatom od 6:0 (2:0). Utakmicu je vodila Smilja Gostojić, prva žena fudbalski sudija. Utakmicu je posmatralo više od dve hiljade gledalaca. Za ekipu Željezničara igrale su Ušumović (Sekulić), Vojnić, Gumpl (Prodanović), Vilov, Vetštajn, Vojvodić, Demšedi, Čik, Jakočević, Poljaković i Žigmond (Jegić). Golove su postigle: Jakočević četiri, a Demšedi i Vetštajn po jedan."


Golmanka Trgovačkog primila 6 golova

U novinama tada nije zabeleženo, a da se ne zaboravi, da je prvu kapitensku traku nosila Ruži Demšedi, koja je ujedno postigla prvi gol i bila prva koja je promašila penal.
Prisećajući se te utakmice Ruža je rekla: "Sa 16 godina bila sam previše mlada i previše neozbiljna. Kapitensku traku je preuzela Piroška Vetštajn koja je od nas bila nešto starija i mnogo ozbiljnija. Pribojavale smo se visokog poraza. Posle pobede od 6:0 smo se smejale svom strahu. Trgovački se trebao nas plašiti."

POKLON IZ ŠPANIJE

Iz teksta na nedatiranom novinskom isečku s početka 1972. godine, pod naslovom "Sačuvati prvo mesto", vidi se da ekipi Željezničara ambicije nisu manjkale.

"Priprema ženske fudbalske ekipe Željezničara počele su još sredinom januara. Mada treniraju sa manjim intenzitetom nego muškarci, žene su stekle odličnu formu i spremno će dočekati drugi deo takmičenja, koji će početi 15. aprila.
'U jesenjem delu zauzeli smo prvo mesto u Beogradsko-vojvođanskoj ligi i sada ćemo nastojati da ga i zadržimo. Početkom aprila, organizovaćemo dvodnevni turnir na kojem će, pored naše ekipe, učestvovati ženske fudbalske ekipe Željezničara iz Sarajeva, Radničkog iz Kragujevca i Trgovačkog iz Novog Sada' – kaže Ivan Pokornić.
Sem toga, subotička ženska fudbalska ekipa dobila je poziv za turnir u Zagrebu, na kome će učestvovati dve ekipe iz Italije i Švajcarske, kao i ekipe koje su zauzele prva mesta u jesenjem delu prvenstva. Interesantan je i poziv za gostovanje subotičke ekipe u Poljsku, Italiju i Rumuniju.
'Ovih dana dobili smo, kao poklon iz Španije, materijal za uniforme, koje će biti sašivene u našoj fabrici. Osim toga, očekujemo i poklon u opremi iz Italije' – rekao je Ivan Pokornić."

 


Fudbalerke Željezničara u uniformama.
Gornji red: Mileva Vojvodić, Milija Maravić, Edita Šefer, Mira Poljaković, Mira Ivandekić, Anica Vojnić, Jelica Crnogorac, Jasenka Božiković, Mira Pinter, Eva Bečak, Piroška Vetštajn, Ivan Pokornić
Donji red: Marija Žigmond, Ruža Demšedi, Anica Jegić, Jelica Zrinji, Janja Vilov, Ljubica Čik, Marija Kiš, Ildiko Nađ.

 

Uniforme koje su nosile fudbalerki Željezničara nisu ostale nezapažene u široj javnosti.
Večernje Novosti u dodatku Novosti za žene, pod naslov: "Lepši pol šutira na gol", pišu:

"Željezničar je, inače, najbolji klub u Srbiji i gotovo da ne kuburi sa novcem, jer je ekipa formirana pri istoimenoj subotičkoj konfekciji, čije radnice uglavnom sačinjavaju ovaj fudbalski kolektiv. Kad negde putuju, devojke iz Željezničara liče na prave manekenke. Preduzeće je izdvojilo sredstva i napravilo jedoobrazne, izuzetno ukusne uniforme, kakve nema ni veliki broj poznatih 'muških' klubova."

 

 


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo