3. 05 - Um caruje, snaga klade valja

Nije baš sve bilo tako crno u sezoni 2012/13, kao što vam se možda učinilo dok ste čitali prethodne tekstove.

 

Krajem marta, kad mu vreme nije, pao je sneg i u debelom sloju prekrio i zabeleo Gradski stadion. Znalo se da sneg neće dugo opstati, ali fudbaleri FK Spartak-Zlatibor voda su trebali da odigraju prvenstvenu utakmicu 20. kola protiv ekipe FK Novi Pazar. A po dubokom snegu to baš i nije moguće.

Odlučile su Plave golubice da uzmu lopate u svoje ruke i da očiste sneg sa Gradskog stadiona. Za lokalne medije taj događaj je bio udarnu vest tog 27. marta 2013. godine. Ova pomalo neobična vest je privukla i širu medijsku pažnju, pa je tako hrvatski portal net.hr pod naslovom "Fudbalerke Spartaka kao Škoti" doneo sledeći tekst:

"Pre dva dana bili smo u prilici da vidimo na delu navijače fudbalske reprezentacije Škotske kako čiste sneg na stadionu 'Karađorđe' u Novom Sadu. Oni su pobrali simpatije domaće javnosti zbog ovog gesta i zadali domaći zadatak srpskim navijačima, a pored toga stigli su da doniraju 1.500 funti Dečjem selu u Sremskoj Kamenici.
Sličan problem sa snegom imao je i superligaš iz Subotice, ali su devojke iz ženske sekcije kluba odlučile da pomognu kolegama i zajedno sa zaposlenima uzmu lopate u ruke i osposobe teren pred prvenstvenu utakmicu 20. kola prvenstva između Spartaka i Novog Pazara koja je na programu u subotu od 14.30 sati."

Simpatičan je bio jedan komentar na društvenoj mreži: "Devojke, bravo za marketing. Dovoljan je foto-aparat da slava pripadne vama, a momcima žuljevi. Um caruje, snaga klade valja".

Ovu anegdotu sa čišćenjem snega često je prepričavao i Miodrag Morača, u to vreme sportski direktor FK Spartak-Zlatibor voda.

FINALE KUPA U KRUŠEVCU

Fudbalerke Spartaka su relativno lako stigle do finala. Prvo su u Šapcu u okviru 1/8 finala porazile ekipu Mačve 0:6 (0:1), a u 1/4 finala na domaćem terenu slavile nad ekipom Sloge 9:0 (6:0). Polufinalna utakmica igrale se u Nišu. Konačan skor Mašinac - Spartak 1:4 (0:3).

Finalna utakmica Kupa između ŽFK Napredak i ŽFK Spartak odigrana je u Kruševcu. Rukovodstvo Čarapanki je zatražilo da oni budu domaćini finalne utakmice. Zauzvrat su ponudili odlične uslove, pa je rukovodstvo Spartaka drage volje prihvatilo da se finale Kupa odigra u Kruševcu 15. juna 2013. godine.

Organizacija utakmice je bila besprekorna. Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić je organizovao svečani prijem za gostujuću ekipu. Svečanom prijemu su prisustvovali Žarko Aranđelović, član Gradskog veća zadužen za sport i Dragan Lazić, koji je istovremeno obavljao dužnost predsednika ŽFK Napredak i direktora Sportskog centra. Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić je poručio: "Večeras neka pobedi fudbal, neka pobedi bolja ekipa, a ovo finale neka donese nova prijateljstva među igračicama oba kluba". Finalna utakmica Kupa Srbije u fudbalu za žene upisana je u fudbalskoj istoriji kao prva utakmica tog ranga koja je u ženskom fudbalu u Srbiji odigrana pod reflektorima.

Utakmica je protekla u dominaciji "plavih golubica", a konačan ishod utakmice ŽFK Napredak - ŽFK Spartak 0:3 (0:2). Golove su postigle: Nevena Damjanović, Marija Radojičić i Jelena Čanković. Spartak je u svoje vitrine stavio drugi pehar pobednika Kupa i osvojio drugu duplu krunu.

U sezoni 2012/13 za Spartak su nastupale sledeće igračice, poslagano po azbučnom redosledu imena: Aleksandra Savanović, Ana Ivanov, Anja Adamov, Violeta Slović, Enženomuite Gael (Enganomouit Gaëlle Deborah), Duška Živković, Željka Radanović, Iven Mihamle (Iven Mihamle), Jelena Marenić, Jelena Čanković, Jelena Čubrilo, Kristina Krstić, Ljiljana Gardijan, Marija Ilić, Milena Nikolić, Nevena Damjanović, Nikoleta Nikolić, Sanda Malešević, Tijana Krstić, Falone Mefometu (Falone Meffometou)

 Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo