3. 06 - SEZONA 2013/14

STARTOVALA SUPER LIGA

Od ove sezone startovala je Super liga Srbije za žene u kojoj 8 ekipa u 14 kola igraju po sistemu svako sa svakim, jednom kao domaćin i jednom kao gost. Nakon odigranih 14 kola se formiraju dve mini lige: plej-of i plej-aut. Četiri najbolje plasirane ekipe takmiče se u plej-ofu za naslov prvaka države, a ostale 4 ekipe se takmiče u plej-autu. Bodovi ostvareni u međusobnim susretima se prenose u mini tabelu. Na kraju takmičenja poslednje plasirana ekipa ispada iz Super lige i seli se u Prvu ligu Srbije za žene. Pobednik stiče pravo da učestvuje u takmičenju Lige šampiona u ženskom fudbalu pod pokroviteljstvom Evropske fudbalske federacije (UEFA).

U PLEJ-OFU PORAZ NA TRAJALU
Tokom 14 kola liga takmičenja Spartak je ostvario maksimalan broj pobeda, pa je takmičenje nastavio u plej-ofu. U drugom kolu plej-ofa, nakon više od dve godine, ponovo je osetio gorčinu poraza. Drugo kolo plej-ofa odigrano je u Kruševcu na stadionu FK Trajal, 26. aprila 2014. godine, protiv kruševačkog Napretka.

 

Po mišljenju predstavnika oba kluba, kako domaćina tako i gostujuće ekipe, sudija Nevena Staletović nije dorasla poverenom zadatku. I pored činjenice da je utakmica proticala u granicama fer-pleja podeljeno je čak 8 žutih kartona, a propustila je da dosudi i jedan penal. Previše da bi se govorilo o slučajnosti. Video materijal je dostavljen strukovnom udruženju da o suđenju donese svoj konačan sud.

Ipak nezadovoljstvo aktera je bilo usmereno u sasvim drugom pravcu. U zvaničnom zapisniku sa utakmice nije konstatovano, a svi prisutni na stadionu su to videli, Suzana Petronijević i Tijana Krstić su pale pored klupe za rezervne igrače, nakon sudara u 30. minuti. Domaća igračica sa brojem 11, Suzana Petronijević, bila je loše sreće, pa je glavom udarila u betonsku klupu, dok je Tijana Krstić ostala nepovređena. Nakon kratke lekarske intervencije Suzani je dozvoljeno da nastavi igru, ali samo deset minuta nakon povrede, Suzana je pala na travu žaleći se na jaku glavobolju, nakon čega je zamenjena i prevežena u bolnicu.

Ostaje otvoreno mnogo pitanja bez odgovora. Zašto je igračici dozvoljeno da nastavi igru sa povredom glave, zašto njena povreda nije konstatovana u zapisniku i ko je odobrio da se utakmica odigra na terenu opasnom po život i zdravlje igračica?!

SNOVI SE OSTVARUJU

Znanje, vizija i projektovanje budućnosti nikada nisu nedostajali prvom čoveku ŽFK Spartak. Četiri godine ranije Zoran Arsić je projektovao budućnost kluba i napravio plan strateškog razvoja. Tada je rekao da će Spartak u nadolazećih 6 godina osvojiti najmanje 4 šampionske titule.


Na završetku takmičarske sezone Spartak je u svoje vitrine stavio četvrti uzastopno osvojeni pehar čime su praktično ispunjena planska predviđanja. Tom prilikom Zoran Arsić je rekao:

 

"Najteži deo posla mi je bio da ubedim ljude da fudbal više nije igra nego ozbiljan posao i da kao u svakom drugom poslu mora unapred da se projektuje. Neophodan je plan i program. Kada sam o tome govorio pre četiri godine, svi su me gledali s nevericom. Tada sam prvi put predstavio šestogodišnji razvoj ŽFK Spartak i rekao da ćemo u narednih šest godina biti najmanje četiri puta prvaci države.
Mi smo u klubu zaboravili reč amaterizam. Za sve to je potreban ogroman tim ljudi, energija, novac i da se stalno gleda unapred, da se ide ispred svog vremena. Mogu da konstatujem da smo na dobrom putu da realizujemo sve što smo rekli pre 4 godine, pa i mnogo više.

Na kraju krajeva, ja samo insistiram na poštovanju fudbalskih propisa. Borim se za to da ženski fudbal u Srbiji dobije status i uslove koji su odavno postali standard Evrope i UEFA, kuće u kojoj sam ja proveo 11 godina. Moji sinovi Boris i Bojan su, takođe, veliki entuzijasti i perfekcionisti. Mi smo porodica i želimo da damo svoj doprinos razvoju ženskog fudbala. Zadovoljni smo što ulažemo u nešto u čime se možemo pohvaliti u svakom momentu."

Spartak je liga takmičenje završio sa 14 pobeda i gol razlikom 90:1. U plej-ofu je od 6 odigranih utakmica pretrpeo jedan poraz, a u jednoj utakmici je podelio bodove. Te sezone jedino je Napredak uknjižio pobedu nad Spartakom (1:0). Osamnaest pobeda je bilo više nego dovoljno za osvajanje četvrte uzastopne šampionske titule.

 


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo