3. 05 - SEZONA 2012/13

REORGANIZACIJA SISTEMA TAKMIČENjA

Pre početka takmičarske sezone BSK Borča je istupila iz takmičenja, pa se u sezoni 2012/13 takmičilo 11 klubova. Prvo kolo jesenjeg dela takmičarske sezone igralo se 11. i 12. avgusta 2012. godine, baš u vreme dok je Spartak igrao kvalifikacije za Ligu šampiona. Prvi ligaški meč Golubice su odigrale tek u okviru 3. kola protiv Mašinca. Samouverene su bez obzira što su se u nokaut fazu Lige šampiona provukle kao drugoplasirana ekipa sa najboljim rezultatom i što ih za tri nedelje očekuje meč protiv favorizovanih Šveđanki iz Geteborga (FC Göteborg).

Utakmica između Spartaka i Mašinca, odigrana u Subotici u okviru 3. kola, upamćena je po 8 žutih kartona od kojih je čak sedam pripalo gostujućoj ekipi. Gošće su "sagorele" od nervoze i pod pritiskom nametnutog imperativa pobede, pa nisu prezale od prekršaja. Ali i pored velike želje nisu mogle ništa da učine. Bio je to sudar dve različite koncepcije igre. Spartakove; napadati i dati gol više, nasuprot koncepciji Mašinca; braniti se i primiti gol manje. Konačan skor utakmice ŽFK Spartak - ŽFK Mašinac 3:1.

U međuvremenu "golubice" su ispale iz nokaut faze Lige šampiona. Geteborg je bio prejak za naše dame. Odigrane su i zaostale utakmice u domaćem prvenstvu, a u 6. kolu, u direktnom susretu u Kruševcu, poražen je do tada vodeći Napredak (0:4). Spartak je preuzeo vrh tabele.

Svakodnevni treninzi i stalno podizanje kvaliteta u prethodne dve sezone, ne bi li se Spartak nekako približio kvalitetu ekipa u Evropi, nedvosmisleno su ukazivali na neujednačenost kvaliteta u našem najvišem takmičarskom rangu. Najpouzdanija ilustracija ovoj tvrdnji je broj golova koje Spartak postiže na utakmici (prosečno 8,5). Korak sa šampionkama moglo je držati samo par klubova sa vrha tabele. Većina ostalih trenera nije razmišljala o unapređenju elemenata fudbalske igre. Pojedini nisu imali potrebno znanje, niti želju da bilo šta menjaju. Iz tog razloga Spartak inicira da se izvrši promena sistema takmičenja. Logično je da samo jake utakmice, jakih klubova, kroz jako takmičenje, mogu stvoriti potreban kvalitet koji bi u dogledno vreme Srbiji i Spartaku pomogli da ostvare zapaženije rezultate u međunarodnim nastupima.

Nažalost, klubovi u donjem delu tabele razmišljaju na drugačiji način. Njima, pre svega, nedostaje stručan kadar i organizacija kluba. Čak i da su hteli promene, nisu imali potencijale da dosegnu kvalitet timova sa vrha tabele. Mnogima u tim klubovima jedino je bilo važno da zgrabe što više iz novca iz budžeta, a razvoj i unapređenje ženskog fudbala je van njihove sfere interesovanja.

Fudbalski savez Srbije uviđa da se moraju preduzeti mere na planu poboljšanja kvaliteta. Odlučeno je da se od naredne sezone ustroji Super liga Srbije za žene, kao najviši takmičarski rang. Super liga će se oformiti od 8 najbolje rangiranih klubova na kraju sezone, dok će ostali klubovi zadržati svoj prvoligaški status.

LOŠE, A MOŽE I GORE
Utakmica sa Napretkom je odigrana na terenu FK Juhor u Obrežu, na terenu koji tog momenta nije ispunjavao ni minimalne uslove za "beton" ligu. Razlog odabira mesta za odigravanje utakmice je krajnje banalan. Komesar za takmičenje, Mirko Kovač, je odlučio da Spartaku po ko zna koji put pokaže "mišiće". Previše su mu Zoran Arsić i Spartak zadavali glavobolje i ukazivali na nepoštovanje fudbalskih propisa kojima je sam kumovao. Odlučio je da se igra u Obrežu, bez obzira što teren nije ispunjava propise za rang takmičenja i za odigravanje utakmice ženskih ekipa.
Propisima za najviši rang takmičenja u ženskom fudbalu precizirani su minimalni uslovi koje stadion (ne livada) mora da ispunjava. Poseban problem i direktnu opasnost po zdravlje i bezbednost igračica predstavljalo je neposredno okruženje (teren i svlačionice). Komesar je znao za te činjenice, ali se na njih nije obazirao. Bio je ovo novi povod za sukob Spartaka sa Fudbalskim savezom i komesarom za takmičenje.

 

O toj utakmici je kasnije pričao Zoran Arsić. Kaže da su Golubice stisle zube, presvukle se na livadi jer ogoljeni strujni provodnici u svlačionici mogu da ubiju. Rasterale ovce koje su brstile travu na već ogoljenom terenu, zapamtile gde su otvoreni šahtovi, metalne šipke i razbacana gumena creva. Da ne izlome noge i vratove zbog nečije nebrige, i na kraju utakmice ponovo pobedile!

I bez ovog slučaja znalo se da je ženski fudbal za FSS deveta rupa na svirali. U daljem tekstu sledi jedan od negativnih primera koji se ustalio kao praksa.

Nastavlja se temom
KAKO UPROPASTITI DAN ZA 15 MINUTA

 

 


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo