4. 08 - SEZONA 2018/19

Ekipe koje učestvuju u kvalifikacijama podeljene su u 10 grupa, a prolaz u eliminacionu fazu imaju pobednici grupa i dve drugoplasirane ekipe sa najboljim rezultatima. Kvalifikacioni turniri su održani od 07. do 13. avgusta 2018. godine.

Kao i prethodne godine, voljom žreba se dogodilo da Spartak prolaz do Lige šampiona traži u Crnoj Gori. Čak je i sastav kvalifikacione grupe bio gotovo identičan. Učesnici 5. kvalifikacione grupe su:

1. ŽFK Spartak (Srbija)
2. FC Bazel (Švajcarska)
3. FC Kirjat Gat (Izrael)
4. ŽFK Breznica (Crna Gora)

Domaćin je ŽFK Breznica iz Pljevalja. Spartak ima najbolji rejting i ponovo je nosilac grupe, iako mu je koeficijent u odnosu na prethodnu sezonu okrnjen za 1.330 rejting bodova (sa 20.615 na 19.285).

 

SPARTAK – KIRJAT GAT 1 : 0 (1:0)


Anđelina Hiks

Nikšić, 7. avgust 2018. godine, sudija je Petra Pavlikova iz Slovačke. U drugom međusobnom susretu u razmaku od godinu dana Spartak jeste bio dominantnija ekipa, ali lopta ovoga puta nije tako lako pronalazila put do mreže. Pojačane sa nekoliko igračica iz inostranstva (Brazil, Amerika, Gruzija) Izraelke su čvrsto branile pristup svome golu. Jedini pogodak na utakmici postigla je Amerikanka Kler Marfi u 36. minuti na asistenciju svoje zemljakinje Anđeline Hiks.

ŽFK SPARTAK - ŽFK BREZNICA 4 : 0 (2:0)


Kapitenke Vraneš i Slović i sudija Jordanka Korčeva

Utakmica je odigrana 10. avgusta u Nikšiću na Gradskom stadionu. Sudija je Galja Ečeva (Galя Ečeva) iz Bugarske. Fudbalerke Spartaka su visokim rezultatom opravdale ulogu favorita u meču protiv Breznice, domaćina turnira. Golove su postigle Prisila Okiere u 13. i 58. minuti, Alina Rosa da Kosta u 40. minuti i Anđelina Hiks u 84. minuti. Nakon drugog takmičarskog dana Spartak je sa dve pobede bio na drugom mestu, iza Bazela koji je takođe imao dve pobede ali bolju gol razliku.

BAZEL - ŽFK SPARTAK 0 : 5

Odlučujuća utakmica za pobednika kvalifikacione grupe odigrana je 13. avgusta u Nikšiću na Gradskom stadionu. Utakmicu je sudila Petra Pavlikova iz Slovačke. Dominacija "plavih golubica" trajala je punih 90 minuta, što se odrazilo i na konačan rezultat. Sa tri pobede iz tri meča Spartak je obezbedio ulazak u top 32. Golove su postigle Anđelina Hiks u 36. minuti, Violeta Slović u 45. minuti, Sara Pavlović u 75. minuti, Tijana Matić u 87. minut i Alina Baka, 90. minut.

1/16 FINALA JE OBEZBEĐENA, ŠTA DALjE?

Spartak je pobednik mini turnira i kvalifikovao se u nokaut fazu gde ga očekuju još veći izazovi i jači protivnici. Želja svih u klubu je da se Spartak domogne 1/8 finala, ali prvo moraju da prebrode nokaut fazu. Prošlogodišnji turnir u Španiji ostavio je odličan utisak, kako na igračice tako i na stručni štab, pa je uprava kluba odlučila da ponovo prihvati poziv za učešće na turniru. Glavni razlog su pripreme za predstojeće utakmice u nokaut fazi (1/16 finala), odnosno, sticanje dodatnog međunarodnog iskustva.
Istoga dana, u vreme dok su fudbalerke Spartaka putovale za Kanarska ostrva, u Nionu je obavljeno izvlačenje parova za 1/16 finala. Žreb ni ovoga puta nije bio naklonjen subotičkoj ekipi, barem ne kada je u pitanju prolazak u osminu finala. Izvučen je Bajern iz Minhena koji je te sezone, nikad jači, dogurao do polufinala eliminišući Cirih i Slaviju iz Praga. Zaustavljen je tek u polufinalu od Barselone.

Golubice su na svom drugom učešću na međunarodnom turinuru u Španiji (Tenerife), briljantnim pobedama nad Malagom (Španija), Sportingom (Portugal) i UD Grenadila (Tenerife) uspele da osvoje turnir. Međutim, četvrti pokušaj da se domognu 1/8 finala Lige šampiona nije bio uspešan. Pobeda nad Bajernom se u tom momentu svrstavala u domen naučne fantastike.

Uprava kluba je pažljivo analizirala celu 2018. godinu. Bila je to zavidna kolekcija pobeda i odličnih igara, počevši od prijateljskih utakmica tokom zimskih i letnjih priprema, preko kvalifikacija za Ligu šampiona, pa do osvajanja međunarodnog turnira u Španiji. Procenjeno je da se šanse za prolazak minimalne, pa je doneta odluku da se igra otvoreno, bez respekta, da se vidi koliko i šta mogu Golubice da učine protiv objektivno jačeg protivnika. Stručni štab nije delio takvo mišljenje, plašeći se (pre)visokog poraza. S obzirom da se mogućnost pobede nad Bajernom merila promilima, upravi kluba je bilo svejedno da li će utakmica biti izgubljena sa 1 ili 11 razlike.

 


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo