3. 01 - SEZONA 2008/09

U NOVU LIGU SA STARIM PROBLEMIMA

Dnevne novine Blic, u izdanju za Vojvodinu, u broju od 17. juna 2008. godine, pod naslovom "Bez para u Prvu ligu" pišu:
"Iako su izborile plasman u Prvu ligu, fudbalerke Spartaka možda neće igrati u elitnom društvu jer za to u klubu nema dovoljno novca. U upravi kluba napominju da se i minule sezone 'krpio kraj s krajem'. Do poslednjeg trenutka nije se znalo da li će ekipa putovati na gostovanje, a jedva bi se prikupio novac za administrativne troškove."
Tadašnji predsednik ŽFK Spartak Ilija Vukanović se priseća tih vremena. "Preuzeo sam klub 2007. godine. Teško je bilo. Najviše zbog besparice. Ja sam više puta u svemu ostajao usamljen. Na utakmicu dođemo samo ja i trener, i niko više. Nema ko da kuca zapisnik, da sačeka goste, službena lica, pa sam ja bio taj koji je dočekivao i ispraćao, kucao zapisnike i sve drugo što je trebalo. Ulaskom u Prvu ligu organizacioni problemi postaju još teži i komplikovaniji, ali smo nekako ipak uspeli da izguramo polusezonu."

Jesenji deo Spartak je završio na pretposlednjem 11. mestu. Ostvario je 2 pobede (Gradac 5:1 i Sušica 2:0) uz 8 poraza i negativnu gol razliku 8:52 (-44). Najteži poraz pretrpljen je od Mašinca (14:0).

 

OSTAVKA KAO REŠENjE

"Odličio sam da podnesem ostavku." – priča dalje Ilija Vukanović. "U ponedeljak dođem sa tim ciljem u Gradski fudbalski savez i kažem: 'Ljudi, ja više ne mogu ovako. Da ima neko da mi pomogne u redu, ali ne mogu sve sam.' Zoran Arsić je tada bio predsednik GFS. Obećao je pomoć, ali pod uslovom da ja ostanem u klubu kao sportski direktor. Pristao sam."
Tokom 2009. godine na mesto novog predsednika ŽFK Spartak dolazi Akoš Ujhelji, a Vukanović preuzima mesto sportskog direktora.

Na kraju jesenjeg takmičarskog dela Spartak je kao debitant u višem takmičarskom rangu zauzeo pretposlednje mesto na tabeli sa 9 poraza iz 11 utakmica. Ukoliko se nastavi sa porazima i jalovom igrom preti mu povratak u Drugu ligu. Rukovodstvo kluba je detektovalo problem, ali zbog besparice nije bilo u situaciji da pronađe i dovede drugog trenera. Uprava kluba tada pronalazi privremeno solomonsko rešenje i na mesto pomoćnog trenera, na probu, dovodi Borisa Arsića (23), mladog trenera bez trenerskog iskustva i daje mu odrešene ruke.

 

BORIS ARSIĆ DEBITUJE U SPARTAKU

I dogodilo se malo čudo. U prolećnom nastavku takmičenja stvari kreću uzlaznom linijom. Spartak ostvaruje pobede nad ekipama Gradac (3:0), Jerina 2:1, LASK Vaga 3:1, Sušica 3:1, Kolibri 2:1, Sloga 2:1 i Požarevac 4:3, a protiv leskovačkih Lavica igra nerešeno (1:1).
U konačnom skoru Spartak je učešće u Prvoj ligi završio na 7. mestu sa 9 pobeda, 1 nerešenim i 12 poraza uz negativnu gol razliku 32:84 (-52).
Ako se u obzir uzmu samo utakmice iz drugog dela takmičenja nakon dolaska Borisa Arsića, Spartak je u 11 utakmica ostvario 7 pobeda, imao 3 poraza i 1 nerešen ishod. Osiguran je opstanak na bezbednoj sredini tabele, na 7. mestu.

 

U Subotičkim novinama pod naslovom "Rapidan razvoj ženskog fudbala", broj od 26. juna 2009. godine, sportski direktor ŽFK Spartak Ilija Vukanović između ostalog daje izjavu koja se odnosila na postignute rezultate.
"Završili smo u zlatnoj sredini, na sedmom mestu, što je redak uspeh za ekipu koja je tek ušla u Prvu ligu. Posebno je dobra bila prolećna sezona, a Spartak je ostvario čak pet pobeda na strani. Prvi strelac ekipe bila je Viktorija Časar sa devet golova, Jasmina Stanković postigla je osam, a Monika Tot i Marija Radinović po četiri. Sem takmičenja u Prvoj ligi, radili smo na popularizaciji ženskog fudbala, organizovali turnire. Stvoreni su zaista dobri uslovi za rad i slobodno mogu da kažem da smo pravo osveženje u srpskom ženskom fudbalu."

U nedostatku validne dokumentacije za sastavljanje spiska igračica po sezonama, korišćeni su tekstovi iz štampanih medija. U pisanim medijima najčešće su spomenuta imena Viktorije Časar, Monike Tot, Danijele Kozić i Kiti Hever.

Za ŽFK Spartak su tokom prethodnih nekoliko sezona nastupale sledeće igračice (po azbučnom redosledu imena).

 

 

Adrijana David
Aleksandra Stojanović
Ana Šatai
Anamaria Kričković
Andrijana Šebalja
Antonija Vakula
Biljana Ćosić
Valerija Sokol
Vedrana Lukić
Viktorija Časar
Violeta Varga
Gabrijela Tot
Dajana Boda
Danijela Kozić
Dejana Gabrić
Dijana Pandžić
Dragana Damjanović
Dunja Rakić
Edit Molczer
Zlata Emes
Ivana Dragin
Ivana Temunović
Jasmina Gunić
Jasmina Stanković
Jelena Banjeglav
Jovana Đurković
Kiti Hever

Kristina Gubik
Livija Tot
Lila Lovaš
Marija Radinović
Marija Stantić
Milena Stojković
Milica Petričević
Mirjana Ikanović
Monika Tot
Nađa Grabež
Nataša Buljovčić
Sandra Đilas
Sanja Ivošević
Sanja Ledenski
Sanja Rakić
Sanja Tumbas
Slađana Lončar
Sofija Panović
Stoja Stojanović
Tamara Vukajlović
Tamara Gunić
Tanja Mlinarević
Tanja Mukić
Tatjana Antunović
Tatjana Šafranj
Timea Cirok
Šara Sakal

 
 


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo