1. 02 - PRIČE O IGRALIŠTIMA

Nakon osnivanja ženskog fudbalskog kluba Željezničar, fudbalerke su svoje prve treninge započele na stadionu najstarijeg fudbalskog kluba u Srbiji - FK "Bačka 1901". Podsetimo se priče o stadionu.

 

STADION KRAJ SOMBORSKE KAPIJE

Prva skromna tribina na igralištu kraj Somborske kapije podignuta je 1909. godine. Vremenom, kako se klub razvijao, rasle su potrebe za proširivanjem prostorija i igrališta pa se rukovodstvo Bačke obratilo, 1921. godine, gradskom Senatu sa molbom da joj se ustupi zemljište pored Kalvarije radi izgradnje "modernog igrališta".


Slet na stadionu Bačke pre oluje 1925. godine


Nastojanjima kluba pomogao je i jedan dramatični događaj koji je odigrao snažnu, moglo bi se reći i presudnu ulogu. Naime, leta 1925., Suboticom je protutnjao nezapamćeno snažni vetar, orkanske jačine, koji je osim krovova kuća i crkvenih tornjeva, oduvao i tribinu sa stadiona Bačke.

Pokrenuta je akcija za prikupljanje novca. Od navijača se uzima zajam, a od banke kredit. Već sledeće 1926. godine, na proslavi srebrnog jubileja - 25. godina od osnivanja FK Bačka, upriličeno je otvaranje novog stadiona čiji izgled je sačuvan i do današnjih dana. Tribine su visoko uzdignute na postamentu sazidanom od cigala, klupe su drvene i natkrivene su krovom koji je poduprtim drvenim stubovima i pokriven crepom. Bačkin stadion je spomenik arhitekture sportskih objekata starog stila. Predstavlja jedinstveni primer u zemlji, te je kao takav zaštićen.

Stadion Bačke danas

Fudbalerke Željezničara su na stadionu kraj Somborske kapije trenirale i igrale svoje utakmice sve dok se nisu priključile Sportskom društvu železničara "Jovan Mikić Spartak", nakon čega se sele na Gradski stadion.

 

 


Za ovaj prilog je korišćen tekst Dejana Mrkića: "FK Bačka; Zlatno doba (1901-1926)"


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo