1. 03 - GRADSKI STADION

Današnji prostor Gradskog stadiona predstavlja manji deo grandioznog projekta pod nazivom "Veliki narodni park". Projekat je osmislio nekadašnji gradski arhitekta ing. Konstantin Kosta Petrović. Projektom je bilo planirano stvaranje ogromnog parka sa sportskim i zabavnim sadržajima na prostoru današnje promenade na Prozivci i Šandorske bare.

 

POSLEDNjE SOKOLSKO SLETIŠTE

Gradska uprava je ustupila zemljište i organizovala velike javne radove za izradnju stadiona tj. Sokolskog sletišta. Na isušivanju Šandorske bare gradski oci su angažovali nezaposlene radnike koji su za samo godinu dana uspeli da isuše močvarno zemljište i završe zemljane nasipe. Svečano otvaranje Sokolskog sletišta obavljeno je 6. juna 1936. povodom održavanja IV pokrajinskog sleta Saveza sokola Kraljevine Jugoslavije. Sokolsko sletište zajedno sa Velikim narodnim parkom nazvano je "Jugoslovenski narodni park Kralja Petra II", ali ovaj grandiozni projekat nikada nije završen zbog izbijanja Drugog svetskog rata.


Izgradnja drvenih tribina 1936. godine

U to vreme sport je bio privilegija bogatih, zato je sokolska organizacija bila posebno privlačna jer je okuplja svu omladinu bez obzira na naciju, veru, imovinsko stanje i stalež. Subotica je imala najbrojniju sokolsku organizaciju u Vojvodini. U višenacionalnoj sredini ta činjenica je imala posebnu vrednost. Mladi se okupljaju oko ideje integralnog Jugoslovenstva negujući kult zdravog tela, duha i patriotizma.
Sokolski pokret je nastao u Češkoj 1862. godine. U to vreme je osim fiskulturne uloge imalo i ulogu buđenja nacionalne svesti slovenskih naroda koji su živeli u granicama Austrougarske. Vremenom su sve slovenske zemlje imale svoje nacionalne saveze. Tradiciju sokolstva Češka je uspela da sačuvala sve do današnjih dana, uz neophodno prilagođavanje modernom vremenu.

Ali vratimo se na priču o stadionu. Stadion je izgrađen nasipanjem velike količine zemlje u formi zaobljenog pravougaonika. Na strmini ovog nasipa sa unutrašnje strane izgrađene su drvene tribine kapaciteta do 25.000 mesta.
Decenije su prolazile, drvene trbine je zamenio beton, dograđivani su razni objekti, ali forma stadiona uvek je ostala nepromenjena. Šezdesetih godina na istočnoj strani je porušen slavoluk, a umesto njega su sagrađene pomoćne prostorije za razne namene kao i svlačionice. I pored većeg komfora te nove prostorije nisu mogle da zadovolje potrebe fudbalera i atletičara. Sledeće veliko uređenje stadiona obavljeno je 1972. godine kada su drvene tribine zamenjene betonskim. Najzad, 1978. godine stadion je preuređen u moderan sportski objekat zahvaljujući omladinskom sletu SOŠOV (Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine).

Gradski stadion danas

Danas, nakon više od 4 decenije, Gradski stadion je potpuno ruiniran i pregažen vremenom. Sportisti priželjkuju izgradnju novog stadiona.

Projekat novog Gradskog stadiona

Prema projektu novi stadion ima kapacitet 8.802 sedišta, od čega je 8.506 predviđeno za publiku, 152 mesta za novinare, 40 mesta za novinare sa stolom i 104 VIP mesta. Stadion je 4. kategorije po UEFA standardima. Radovi su trebali biti završeni do kraja 2021. godine, ali u momentu pisanja ovog teksta još uvek nije poznat ni datum početka radova.

 

Za ovaj prilog je korišćeni su tekstovi Dejana Mrkića: "Gradski stadion - Istorija" i "Sokolski dom Subotica"


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo