4. 01 - AMBICIOZNE PRIPREME 2011/12

Za svoj debitantski nastup na evropskoj sceni Spartak se temeljito pripremao. Bazične pripreme obavljene su od 26. juna do 6. jula 2011. godine na Zlatiboru.


Pripreme na Zlatiboru

U drugom delu priprema odigrano je čak 8 pripremnih utakmica. Prve dve utakmice su bile protiv RTP Unia (četvorostruki uzastopni šampion Poljske). Prvi susret odigran je 10. jula 2011. godine na Gradskom stadionu u Subotici. Susret je završen nerešenim rezultatom 2 : 2 (1:0). Golove za Spartak su postigle Marija Ilić i Sanda Malešević. Golove za poljsku ekipu su postigle hrvatske internacionalke Iva Landeka i Leonarda Balog. U drugoj utakmici koja se igrala u Kanjiži na terenu FK Potisje, Poljakinje su bile bolje, 1 : 2 (0:0). Gol za spartak postigla je Mirela Tenkov, a za RTP Unia to su učinile Ana Zelazko i Donata Lesnik.


RTP Unia - Spartak

Sledeće tri utakmice Spartak igra sa mađarskim ekipama. Pomalo neočekivano i relativno lako dobija sve tri. Prvo su Veštice iz Segedina (Szegedi AK Boszorkányok) poražene ubedljivim rezultatom 7 : 0 (4:0).

Dvomeč sa šampionkama Mađarske, MTK Hungaria, Spartak u Subotici dobija sa 2:0 (1:0) golovima Violete Slović i Nevene Damjanović. Četiri dana kasnije, u revanšu u Budimpešti, pobeđuje sa ubedljivih 0:4 (0:1). Golove su postigle tri Jelene; Marenić (2), Čanković i Čubrilo.Trener MTK, Šandor Turtocki (Sandor Turtoczki), je po završetku utakmice dao svoju ocenu utakmice:
"Motivacija igračica Spartaka bila je na zavidnom nivou. Igrale su odlično. Moram priznati da sam iznenađen rezultatom. Očekivao sam sigurnu pobedu moga tima. U svakom slučaju čestitam Spartaku na odličnoj igri."


Jelena Marenić pobednica u duelu

Dvomeč protiv najbolje hrvatske ekipe, ŽNK Osijek, završen je polovičnim uspehom. U prvoj utakmici u Osijeku Golubice su pobedile rezultatom 1:2 (1:0). Po jedan gol su postigle Martina Šalek za Osijek, i Jelena Čubrilo i Nevena Damjanović za Spartak.
Drugi susret je odigran na stadionu "Rade Svilar" u Apatinu, a Osijek je iz utakmice izašao kao pobednik. Strelac jedinog gola je Anamarija Kalamiza.


Osijek slavio u Apatinu

Poslednja kontrolna utakmica odigrana je na pomoćnom terenu Gradskog stadiona, 05. avgusta 2011. godine, šest dana pred kvalifikacioni turnir Lige šampiona. Protivnik je ŽNK SFK 2000 (Sarajevo), višestruki šampion BiH. Fudbalerke Spartaka su slavile pobedu rezultatom 2:1 (0:1). Golove za Spartak su postigle Mirela Tenkov i Nevena Damjanović dok je Jelena Vrcelj za Sarajevo. Izjavu za SOS kanal dala je i Ivana Vlaić, kasnije FIFA sudija, danas na funkici Više stručne saradnice za razvoj fudbala u BiH. Udareni su prvi temelji za buduću saradnju.


Ivana Vlaić i Božidar Spajić

PRVE FUDBALSKE PEČALBARKE U SPARTAKU
Rezultati prethodnih utakmica su donekle ulivale nadu da se mogu prebroditi kvalifikacije, ali uprava kluba ne želi da se oslanja samo na varljivu sreću. Sa afričkog kontinenta angažovane su dve igračice Žanet Jango (Jeannette Yango Ngock) iz Kameruna i Nina Dorin (Nina Dorine Chuigoue) iz Ekvatorijalne Gvineje.
Nina Dorin je te 2011. godine bila učesnica Svetskog prvenstva u Nemačkoj zbog čega se kasnilo sa registracijama. Iz tog razloga ove dve igračice nistu nastupile na kvalifikacionom turniru.

 


Nina Dorin i Žanet Jango sa Golubicama

 


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo