4. 09 - SEZONA 2019/20

U kvalifikacijama za UEFA Ligu šampiona 40 klubova je tražilo prolaz za 1/16 finala. Oni su raspoređeni u 10 kvalifikacionih grupa. Jedino pobednici mini turnira stiču pravo za nastavak takmičenja.
Spartak je svoju priliku tražio u 5. kvalifikacionoj grupi, u Bratislavi (Slovačka). Zbog najboljeg rejtinga određen je na prvo mesto kao nosilac kvalifikacione grupe. Petu kvalifikacionu grupi su činili sledeći timovi:

1. Spartak Subotica (Srbija)
2. Ferencvaroš (Mađarska)
3. Slovan Bratislava (Slovačka)
4. Agarista SS Aneni Noi (Moldavija)

Najopasniji rival bila je ekipa Ferencvaroša koju Spartak odlično poznaje. Mađarski šampion je znatno pojačao svoje redove pred Ligu šampiona, ali Spartak su mučile druge brige. Iz kluba je u dva navrata, u zimskom i letnjem prelaznom roku, otišao popriličan broj iskusnih igračica. Na njihova mesta je u zimskom prelaznom roku došlo pet mladih i neafirmisanih igračica: Adrijana Derviši, Živana Stupar, Milica Denda Krstina Tanasković i Anastasija Ćirić, a to je gotovo polovina tima.
Na zimskim pripremama u Antaliji podmlađena ekipa Spartaka odigrala je tri jake utakmice. Prva je odigrana protiv danske ekipe Tisted (FC Thisted), a završena je bez golova (0:0). U drugoj utakmici Spartak je poražen od Norvežanki iz Valerenga (1:0), a treću protiv višegodišnjih sportskih prijatelja iz MTK Hungaria (Mađarska) "golubice" su dobile. Opšti utisak je bio povoljan. Forma i iskustvo će stići naknadno, ali je prevagnulo mišljenje da podmlađena ekipa neće biti spremna za kvalifikacioni turnir Lige šampiona.
Pred letnje pripreme koje su održane na Zlatiboru, dovedeno je šest igračica, i to: Kanađanka Kajla Adamek i 5 Amerikanki: Hejli Lukas, Moli Fidler, Tejlor Porter, Mira Delgadiljo i Maraja Vilijams.
Nedovoljno uigrane "plave golubice" su otputovale na turnir u Bratislavu. Na grudima im je iznad klupskog grba blistala zlatna zvezdica kao simbol za deset osvojenih šampionskih titula.

SPARTAK – AGARISTA SS ANENI NOI 12 : 0 (8:0)


Startna postava

Prvu utakmicu Spartak je odigrao protiv Moldavki koje su važile za autsajdera. Utakmica je odigrana 7. avgusta 2019. godine na stadionu Pasienki u Bratislavi. Utakmicu je sudila Engleskinja Abigejl Mariot (Abigail Marriott). Goleadu je otvorila Kajla Adamek u 3. minuti, a u 84. je zatvorila Tijana Filipović pri konačnim skoru od 12:0 (8:0). Golove su postigle sledeće igračice: Kajla Adamek (3), Tijana Filipović (3), Mira Delgadiljo (3), Milica Denda, Tijana Matić i Maraja Vilijams. Najbolju igru prikazala je Kajla Adamek.

ŽFK SPARTAK - ŠK SLOVAN 7 : 0 (2:0)


Alina Baka i Simona Bačova

Druga utakmica odigrana je 10. avgusta 2019. godine protiv veoma mlade ekipe Slovana, takođe na stadionu Pasienki. Glavni sudija je Vera Opejkina (Rusija). Od prvog minuta Spartak se preselio na polovinu terena koja pripada Slovanu, ali ti napadi u početku nisu bili dovoljno ubedljivi. Fudbalerke Slovana se sve češće i sve hrabrije odlučuju za kontranapade, a to im se ubrzo osvetlilo jer su platile visoku cenu neiskustvu. Golove su postigle Violeta Slović, Tijana Matić (2), Tijana Filipović, Kajla Adamek, Živana Stupar iz penala i Simona Bačova (autogol). Najbolji utisak ponovo je ostavila Kajla Adamek.

POSETA AMBASADI SRBIJE U SLOVAČKOJ


Ambasador prof. dr Momčilo Babić i Bojan Arsić

Prof. dr Momčilo Babić, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Republici Slovačkoj, u svom kabinetu je priredio prijem za delegaciju Ženskog fudbalskog kluba Spartak. U klupskoj delegaciji su bili predsednik kluba Zoran Arsić, član Izvršnog odbora prof. dr Nenad Vunjak i generalni sekretar Bojan Arsić.
Ambasadoru je u znak pažnje uručen simboličan poklon, klupska zastavica, a ambasador je zauzvrat obećao da će prisustvovati utakmici protiv Ferencvaroša. Spartaku će u odlučujućem meču za pobednika grupe biti dovoljan i nerešen rezultat. Ferencvaroš mora ići na pobedu. Mađarski šampion se odlično pripremio za meč protiv Spartaka. Stručni štab je na turnir doveo igračica za dva tima, a kombinacijom različitih imena, pozicija i startnih formacija u prve dve utakmice, pokušali su da sakriju sastav koji će nastupiti protiv Spartaka.

FERENCVAROŠ – SPARTAK 2 : 2 (1:0)

Odlučujući meč za pobednika kvalifikacione grupe odigran je na stadionu Pasienki 13. avgusta 2019. godine. Utakmicu je sudila Ruskinja Vera Opejkina. Podršku sa tribina dao je ambasador Srbije u Republici Slovačkoj, prof. dr Momčilo Babić. Nije "golubicama" na terenu išlo onako kako su priželjkivali članovi uprave kluba, ali su ih reči ambasadora malo primirile. "Nikada nije izgubila ekipa na koju sam ja navijao Neće izgubiti ni Spartak." Na kraju se pokazalo da je ambasador bio u pravu.
Stručni štab Ferencvaroša je perfektno skenirao Spartakovu igru, a na turnir u Bratislavu je dovedeno fudbalerki za dva tima. U prethodne dve utakmice šampion Mađarske znajući da će Spartak takođe skenirati njihovu igru, kombinovao je postave i igrao taman koliko je potrebno za pobedu. Sve adute je stavio na utakmicu protiv Spartaka.


Violeta Slović pozdravlja šampionke Mađarske

Motivisane i dobro taktički pripremljene Mađarice su u prvom poluvremenu stalnim presingom i strogom markacijom u čvor zavezale nekoliko ključnih igračica Spartaka. Koristeći veći posed lopte i uspostavivši igru koja je njima odgovarala, Mađarice preko fenomenalne Fani Vago u 20. minuti postižu vodeći gol. Do završetka prvog poluvremena "golubice" su koliko-toliko uspevale da održe ravnotežu na terenu i spreče rezultatski fijasko. Mađarice su bile mnogo bolje.

Na poluvremenu Boris Arsić je na konto uočenih slabosti u svom timu prekomponovao zadatke i rasporede igračica i to se odmah pozitivno odrazilo na odnos snaga na terenu. Spartak više nije u podređenom položaju i sve češće atakuje na gol Ferencvaroša. U 56. minuti Kajla Adamek upošljava Tijanu Filipović, a vanserijskoj igračici, kao što je Tijana Filipović, dovoljan je prostor veličine petoparca i samo delić sekunda da prevari čuvarke i da loptu zakuca u mrežu za izjednačujućih 1:1. Pet minuta kasnije izvanrednu priliku ima Tijana Matić, a u 72. minuti i Kajla Adamek, ali ih nisu iskoristile. Imale su i Mađarice sjajnu priliku iz kontranapada. Petra Kočanj je snažno šutirala i svi na stadionu su unapred videli loptu u mreži, ali je Milica Kostić uspela da odbrani neodbranjivo. U 78. minuti ponovo je Fani Vago uspela da pobegne od svojih čuvarki i zatrese Spartakovu mrežu. Ferencvaroš vodi sa 2:1 i ima rezultat koji ih vodi u Evropu. Na stadionu erupcija oduševljenja. Igračice su ushićene, a mnogobrojni navijači Ferencvaroša, koji su u velikom broju doputovali iz obližnje Budimpešte, lupaju u bubnjeve. Gotovo je gotovo ...
Slavlje Mađarica nije dugo trajalo. Samo dva minuta kasnije rezultat je izjednačen na 2:2. Punih 80 minuta strogo čuvane, kao da su od zlata pravljene, Tijana Matić i Tijana Filipović su bile gotovo nevidljive na terenu. Trenutak nepažnji njihovih čuvarki bio je dovoljan da Tijana Filipović majstorski proturi loptu do Tijane Matić, a majstoru kao što je Tijana Matić, ostalo je samo da majstorski matira golmanku Ferencvaroša za izjednačujućih 2:2.
Preostalih 10 + 4 minuta u naknadi vremena, naizmenično su smenjivale akcije čas jedne, čas druge strane. Bio je to finiš za infarkt! A onda je pištaljka Vere Opejkine označila kraj meča.


Ambasador prof. dr Momčilo Babić sa upravom ŽFK Spartak

Na kraju utamice rezultat jeste nerešen, ali Spartak je pobednik. Ferencvaroš je poražen bez poraza, a takav poraz najviše boli. Mađarice su suzama pokazale koliko im je teško. Dva puta su imale aktivan rezultat kojim bi ispisale klupsku istoriju. Pobeda bi ih premijerno odvela u Ligu šampiona, ali oba puta pobeda je iskliznuo iz ruke. Manjak iskustva, previše kombinatorike, manjak koncentracije ili prevelik akcenat samo na utakmicu sa Spartakom, to više nije važno. Novu priliku moraju čekati godinu dana.

Nakon završetka utakmice ambasador nije krio svoje zadovoljstvo. Ovo je prva utakmica ženskog fudbala na kojoj je prisustvovao. Toliko neizvesnosti, dinamike i uzbuđenja nije očekivao, a oduševile su ga maštovitost igre i fer-plej. Ambasador je iskazao želju da lično čestita igračicama na prikazanoj igri i ulasku u Ligu šampiona. Kapitenka Violeta Slović je u ime svoje ekipe preuzela buket cveća kojim su igračice nagrađene od ambasadora.

 


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo