3. 10 - SEZONA 2017/18

JEDNI GA KUDE, DRUGI HVALE

Dogodilo se nekako istovremeno da je Zoranu Arsiću, predsedniku ŽFK Spartak, uručeno priznanje od UEFA za doprinos koji je dao Evropskoj kući fudbala, dok mu s druge strane Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije, juna 2017. godine, izriče zabranu vršenja svih funkcija u fudbalskom sportu u trajanju od dve godine. Kao razlog je navedeno da je učinjenio prekršaj iz disciplinskog pravilnika FSS zbog vređanja, klevetanja i iznošenja neistina protiv funkcionera i rukovodstva Fudbalskog saveza Srbije.

Zbog navodno izrečenih neistina jedan od kritikovanih funkcionera FSS je marta 2021. godine bio prinuđen da podnese ostavku zbog optužbi za kriminal. Predmet je u toku i nije sudski okončan.

Zoran Arsić je saopštio da odluka protiv njega nije pravosnažna, ali da bi bilo svrsishodnije da se FSS bavi stvarima iz svoje nadležnosti, da reši, na primer, slučajeve LASK Crvene zvezde i ŽFK Mašinac koji se vuku od 2011. odnosno 2015. godine.

"Osveta nije način rešavanja problema. Jedini greh ŽFK Spartak i mene kao njegovog zakonskog zastupnika je bio i ostao zahtev prema Fudbalskom savezu Srbije da propisi moraju da važe za sve fudbalske klubove. Da se fudbalski propisi dosledno sprovode prema svima, a ne kao do sada da se primenjuju selektivno, ko je s kim dobar i ko pripada kojoj političkoj partiji.
Desio se presedan da je Disciplinska Komisija FS Srbije donela maksimalnu disciplinsku meru van svojih ovlašćenja u želji da me onemogući da privedem kraju postupke u slučajevima Mašinac i LASK Crvena zvezda.
Drago mi je što su u međuvremenu brojni državni organi potvrdili svojim konačnim odlukama da sam bio apsolutno u pravu, da je bilo kršenja Zakona o sportu i mnogih drugih fudbalskih propisa od strane pojedinaca i određenih organa Fudbalskog saveza Srbije."

NOVA SEZONA – STARI PROBLEMI

Skupština FSS je donela odluku da ŽFK Mašinac PZP Trace započene još jednu takmičarsku sezonu u najvišem takmičarskom rangu i pored evidentne neregularnosti oko preuzimanja identiteta. Rečeno je privremeno, dok se sporno pitanje ne reši konačno.

Od 8. kola Ministarstvo sporta i omladine donelo je rešenje kojim se Mašincu zabranjuje odigravanje prvenstvenih, kup i prijateljskih utakmica. Pre ovog rešenja Spartak je u jesenjem delu prvenstva već bio odigrao utakmicu protiv Mašinca u 5. kolu i odneo pobedu od 6:0. Sledeći susret Spartaka i Mašinca trebao se odigrati u okviru 12. kola sa kojim počinje prolećni nastavak prvenstva.

Sportski žurnal 17. marta 2018. godine piše:
"Šampionat u ženskom fudbalu se nastavlja danas, ali utakmica Mašinac-Spartak, kako stvari stoje, neće se odigrati. Uprava prvaka iz Subotice najavila je da neće u Niš.
Ministarstvo sporta i omladine zabranilo je Mašincu odigravanje prvenstvenih, kup i prijateljskih utakmica i postupajući u skladu sa tim rešenjem nećemo na meč. Moramo da poštujemo sve pravosnažne i izvršene presude i rešenja Ministarstva omladine i sporta Srbije - kaže Zoran Arsić, predsednik ŽFK Spartak.
Moramo da poštujemo sve pravosnažne i izvršne presude, pa tako i rešenja Ministarstva omladine i sporta Srbije. Postupićemo u skladu sa tim rešenjem i nećemo ići na meč."

Postupajući po zabrani izrečenoj od Ministarstvo sporta i omladine, tri kluba nisu odigrali utakmicu protiv Mašinca (Spartak, Napredak i Rad). Sve te utakmice FSS je momentalno uknjižio par-forfe u korist Mašinca. ŽFK Spartak se putem pisanog saopštenja ponovo obraća sportskoj javnosti.

"Sportska javnost ima pravo da zna istinu o tome ko je doveo u pitanje kredibilitet i regularnost takmičenja Super lige Srbije za žene, i to svojom neprofesionalnošću, inatom i demonstriranjem sile jačeg, kompromitujući tako sve druge klubove, zanemarujući fudbalske propise, Statut FSS, Zakon o sportu, Zakon o udruženjima, te institucije kao što su Ministarstvo omladine i sporta i pravosuđe Srbije, a sve zbog neizvršavanja sudske odluke."

ZAŠTO FSS ŽURI DA ODUZME BODOVE?

Svi razlozi zbog kojih je Spartaku oduzeto šest bodova za zelenim stolom, odjednom postaju providni i kristalno jasni. U poslednjem kolu Spartak treba da igra protiv Crvene zvezde. Zbog oduzetih bodova Crvena zvezda je izbila na prvo mesto sa bodom prednosti ispred Spartaka.
Spartak sumnja na nečasne radnje. Jedino je Crvenoj zvezdi išlo u prilog da se utakmica odigra odmah, pre nego što se donese pravosnažna odluka o oduzimanju bodova. U slučaju pobede Zvezda bi odmah bila proglašena za šampiona i učestvovala bi u najprestižnijem klupskom takmičenju Evrope.

Spartak blagovremeno upućuje zahtev da se utakmica 6. kola plej-ofa protiv Crvene zvezde odloži dok se ne reše žalbe koje su u toku. U zahtevu se poziva na kontinuirano kršenje fudbalskih propisa. U zahtevu za odlaganje utakmice se kaže:
"Opstrukcija se vrši planski i smišljeno na štetu Spartaka jer se jedan drugi sportski subjekat favorizuje sa ciljem da mu se pokloni šampionska titula. Odugovlačenje postupaka i nesprovođenje konačnih rešenja, kao i druge aktivnosti kojima se usporava ili onemogućava rešavanje žalbi, su indicije koje potkrepljuju našu sumnju."

Medijima je poslato Saopštenje za javnost u kojem ŽFK Spartak između ostalog kaže:
"Dešavanja u finišu takmičenja poprimaju sve čudnije tokove. Pod okriljem mraka, sinoć u 23 časa, komesar naprasno zakazuje utakmicu mada je zakazivanje utakmice obaveza domaćina. Rok za zakazivanje nije istekao i nije postojala potreba da se komesar po slovu propisa meša u zakazivanje utakmice! Zašto je to učinio i zbog čega je zakazivanje izvršeno bez ikakve konsultacije sa klubom domaćinom (Spartakom)?!"

I konačno, tog 26. maja 2018. godine u 19:15 časova, Ana Minić je odsvirala završetak utakmice 6. kola plej-ofa između Spartaka i Crvene zvezde. Spartak je bio više nego uverljiv i slavio pobedu sa respektabilnih 4 : 0 (1:0).

U početku nije izgledalo da će pobeda biti tako uverljiva. Golubice su bile pod strašnim pritiskom.
Prvu izglednu priliku za Spartak imala je Kler Marfi u sedmoj, a potom i u 16. minuti, ali ih nije iskoristila. Pred kraj prvog poluvremena fudbalerke Crvene zvezde imaju tri izvanredne prilike da rezultat preokrenu u svoju korist. Prvo je Mirela Tenkov u 37. minuti utrčala u prazan prostor i u situaciji 1 na 1 šutirala van okvira gola. Dva minuta kasnije priliku nije iskoristila Tijana Đorđević, a potom ni kapitenka Katarina Đorđević. Glavni "krivac" je Milica Kostić koja je briljantnom odbranom sačuvala mrežu i ulila dodatno samopouzdanje svojim saigračicama. Tekao je 45. minut igre, Tijana Matić se odlučila na šut sa ivice šesnaesterca. Kroz šumu nogu lopta je pronašla put i zatresla mrežu iza leđa Milene Vuković.
Na početku drugog poluvremena, u 47. minuti, Ejmi Filips je primila loptu na sredini terena. Prosto je neverovatno kako je Filipsova uspela da protutnji 50 metara kroz zgusnutu odbranu i da se nađe oči u oči sa Zvezdinom golmankom. U fudbalskoj šah-mat poziciji Mileni Vuković je jedino preostalo da loptu izvadi iz sopstvene mreže. Spartak vodi sa 2:0.
U 55. minuti Spartakova akcija ide po desnoj strani. Ejmi Filips loptu prosleđuje do Nine Dorin, kratak pas do Tijane Matić i mreža iza Zvezdine golmanke se ponovo zatresla. Spartak vodi 3:0. Neposredno pre kraja utakmice, u 89. minuti, Alina Baka je iskoristila priliku, prevarila golmanku i loptu smestila u mrežu za 4:0.

Spuštena je zavesa na utakmicu i takmičarsku sezonu. Spartak je po deveti put šampion Srbije u ženskom fudbalu.
Nakon utakmice Boris Arsić šef stručnog štaba Subotičanki je izjavio:

"Čestitam od srca svim igračicama jer ovo što su one iznele u takmičarskoj sezoni ravno je senzaciji. Kada to kažem mislim na sve okolnosti koje su nas pratile i s obzirom da smo u svemu bili sami, zaista je ravno senzaciji. Iza nas je jedna vrlo stresna sezona koja je na kraju dobro završila i sada možemo da napravimo sve analize i vidimo koje dalje poteze treba da vučemo, što se tiče nekih narednih izazova."
Kapitenka "plavih golubica" Violeta Slović, odmah po završetku utakmice, još uvek zadihana, izjavila je za RTV Jueko:

"Izuzetno teška utakmica. Bio je očekivano veliki pritisak na nama, ali devojke su danas iznele utakmicu na najbolji mogući način. Bile su svesne težine utakmice. Zvezda u prvih 25 minuta nije imala, a kasnije nije iskoristila svoje šanse. U poluvremenu smo uspele da se dogovorimo, da uđemo dosta hrabrije u drugo poluvreme i to se vidi po rezultatu."

Nakon utakmice izjavu je dao i Nemanja Simović, prvi čovek u lokalnoj vlasti zadužen za subotički sport.
"Pokušali su ove godine, da budem iskren, i nefudbalskim metodama da se Spartaku onemogući da ove godine osvoji šampionsku titulu, međutim i od toga smo bili jači. Moram da spomenem da je ovo jedna od najuspešnijih godina, kada je u pitanju subotički sport. Pored fudbalera i fudbalerke su se plasirale u evropski rang takmičenja. Odbojkaši, nedavno i rvači, osvajanjem titule učestvuju u Ligi šampiona. Dakle, imamo 4 predstavnika u evropskom rangu takmičenja i zaista je ovo jedna uspešna godina iza nas. Izuzetno sam ponosan, rekao sam to i prošle godine, ponavljam to i ove godine sa zadovoljstvom, one su ponos našeg grada."

PREKINUT NIZ UZASTOPNIH OSVAJANjA KUPA

Nakon šest godina prekinuta je dominacija Spartaka u Kupu. "Golubice" su razigravanja započele uobičajenim ubedljivim pobedama. Prvo je u 1/8 finala poražena ekipa ŽFK Rad sa 10:1. U 1/4 finala ŽFK Kanjiža gubi sa 0:9.

U polufinalu se 16. maja 2018. godine u Subotici sastaju Spartak i Crvena zvezda. Spartak ima terensku dominaciju i pravi više izglednih prilika za postizanje gola, ali se gostujuća ekipa odlično brani i odoleva napadima. U 44. minuti na travi leži jedna igračica Crvene zvezde. Oko nje se okupljaju igračice oba tima, dolazi do međusobnog gurkanja. Zvezdina igračica Tamara Marković rukom udara po licu Spartakovu igračicu Kler Marfi zbog čega je kažnjena crvenim kartonom. U nastavku igre Spartak ima igračicu više, ali do vođstva stiže tek 7 minuta pre završetka meča. U 83. minuti Anđela Frajtović je uputila snažan šut, iskosa sa leve strane sa ugla šesnaesterca, a Zvezdina golmanka loše interveniše i lopta joj ispada iz ruku. Nina Dorin pritrčava i loptu šalje u mrežu. Spartak je poveo sa 1:0.
U nastavku Zvezda nema potrebu da čuva rezultat i igra na sve ili ništa. Spartak umesto da mudrom igrom utakmicu privede kraju, sa igračicom više, prihvata Zvezdin izazov što će se ubrzo pokazati kobnim. U 89. minuti crveno-bele zahvaljujući šutu Aleksandre Savanović izjednačuju rezultat na 1:1. Po propozicijama se pristupilo izvođenju jedanaesteraca, a fudbalerke Crvene zvezde su imale bolju koncentraciju, bile preciznije i pobedile sa 5:6.
U finalnoj utakmici Crvena zvezda je bila bolja od Vojvodine i osvojila svoj prvi i jedini pobednički pehar.

JEDNOM GOLUBICA – ZAUVEK GOLUBICA

Te sezone 2017/18 kao da se sve urotilo protiv Spartaka. Sve osim verne publike, vernih prijatelja kluba i bivših "golubica". One su najbolji fudbalski emisari Srbije. Na finalnu utakmicu Kupa Alegra Poljak je doputovala iz Budimpešte kako bi lično sa tribina bodrila bivše saigračice. Reči podrške su uputile Milena Nikolić iz Nemačke, Jelena Čanković iz Švedske, Nevena Damjanović iz Danske, Željka Radanović iz Crne Gore. Jednom "golubica" - zauvek "golubica".

Značajnu podrušku sa tribina dao je i direktor FK Spartak Ždrepčeva krv, Dragan Đorđević. Njegova podrška je još značajnija kada se znalo da će iz malog grada kao što je Subotica, na evropskoj sceni te 2018. godine učestvovati dva fudbalska kluba sa imenom "Spartak".

U sezoni 2017/18 nastupale su sledeće igračice, poslagano po azbučnom redosledu imena:
Aleksandra Bruč, Alina Baka, Anđela Kričak, Anđela Frajtović, Violeta Slović, Dunja Mostarac, Ejmi Filips, Jelena Marenić, Kler Marfi, Marija Radojičić, Marina Bradić, Marsel Nasimento, Milana Golubović, Milica Kostić, Natalija Drobnjak, Nina Dorin, Oršoja Vajda, Sara Pavlović, Sara Cetinja, Simona Krstanoska, Tijana Matić, Tijana Filipović

 Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo