4. 04 - SEZONA 2014/15

AKO NEĆE PSŽ, JEDNOM ĆE MORATI BAJERN

Druga sezona od formiranja Super lige donosi vidno poboljšanje kvaliteta kod većine klubova, ali većina i dalje nije u stanju da ozbiljnije parira šampionkama. Golubice intenzivno i svakodnevno treniraju. Fizička sprema je odlučujući faktor u utakmicama sa "vikendašima", ekipama koje ne treniraju redovno.

Spartak iz godine u godinu osavremenjuje svoje rekvizite i opremu, pa su pivske gajbe, one s početka priče, odavno uklonjene sa terena. Trenira se po najsavremenijim metodama i sa najsavremenijom opremom, barem u meri koliko je klub finansijski sposoban da ih sledi. Uprava kluba razmišlja o ulasku u 1/8 finala Lige šampiona, ali je svesna da takav iskorak nije moguć u dogledno vreme.
Ambicije nisu male. Najbolji klubovi iz okruženja (Hrvatska, Mađarska) tokom minulih sezona su nezaobilazni deo pripremnih utakmica. Utakmice jesu jake i neizvesne, ali stručnom štabu nedostaju veliki izazovi i nova iskustva. Dostigao se jedan nivo, želi se više, a za dalji prosperitet trebalo je "skenirati" kako rade najbolji klubovi Evrope, počevši od trenažnih uslova, rekvizita, ishrane, pa do završnog čina i odigravanja utakmice na kojoj bi se detektovale slabe tačke u timu, kao i sposobnost Golubica da pariraju objektivno boljim ekipama.

Nekoliko pokušaja da se ugovore utakmice sa najboljima u Evropi, sa ekipama iz Nemačke i Francuske, ostale su u domenu neostvarenih želja, ali priča nam je ostala zabeležena na stranicama Sporta.

Naravno, elita ženskog fudbala "nije imala vremena" da ispunjava Spartakove želje. U godinama koje će uslediti Spartak je više puta imao prilike da uči i da odmeri snage protiv velikih evropskih klubova; Bajerna, Volfsburga, Atletiko Madrida. Nažalost, ta škola je svaki put skupo plaćena eliminacijom iz takmičenja.

POČETAK KOJI OBEĆAVA

Prvi put je Spartak na osnovu UEFA koeficijenta rangiran među najbolje timove i razvrstan u prvi šešir kao nosilac 5. kvalifikacione grupe u kojoj je ŽNK Osijek domaćin. Sve je naizgled lepo započelo. Kratka distanca za putovanje, protivnici po meri, odličan smeštaj, ljubazni domaćini. Još samo da se osvoji prvo mesto.

1. ŽFK Spartak Subotica (Srbija),
2. ŽNK Osijek (Hrvatska),
3. Amazones Dramas (Grčka) i
4. CS Goliador SS-11 (Moldavija).

SPARTAK – AMAZONES DRAMAS 3:0 (2:0)
Utakmica je odigrana 09. avgusta 2014. godine na stadionu Cibalia u Vinkovcima. Spartak je rutinski sa ubedljivih 3 : 0 slavio pobedu, a glove su postigle Jelena Marenić, Milena Nikolić i Violeta Slović.

 

Utakmicu je obeležio i skandal zbog čega je rukovodstvo Spartaka podnelo zahtev da se Suzana Stanojević, selektorka ženske fudbalske reprezentacije Srbije, smeni sa funkicije. Naime, Stanojevićka je za grčkom klubu davala logističku podršku.
"Smatramo da je nedopustivo da selektorka nacionalnog tima radi direktno protiv aktuelnog šampiona Srbije, čije igračice čine okosnicu nacionalne reprezentacije, ali i interesa srpskog fudbala u celini." – piše u zahtevu za smenu.

SPARTAK – GOLIADOR SS-11
Utakmica protiv šampionki Moldavije odigrana je 11. avgusta 2014. godine na Gradskom vrtu u Osijeku. Moldavke su u prvoj utakmici poražene od Osijeka sa katastrofalnih 12:0, pa se očekivalo da i Spartak neće imati težak posao. Tako se i dogodilo. Spartak je dobio utakmicu sa 19 : 0. Golove su postigle: Milena Nikolić (9), Ines Enrehi (3), Violeta Slović (2), Jelena Čanković (2), Jelena Marenić, Marija Ilić i Željka Radanović.

 

ŽNK OSIJEK – ŽFK SPARTAK 1:0
Odlučujuća utakmica za pobednika kvalifikacione grupe odigrana je 14. avgusta 2014. godine na Gradskom vrtu u Osijeku. Osječanke su golom Dragice Cepernić stekle prednost već u 7. minutu. Pokušavale su Golubice da izjednače rezultat, ali čvrsta i disciplinovana odbrana Osječanki blagovremeno je osujećivala sve napade.

 

Početkom drugog poluvremena dogodila se strahovita provala oblaka koja je osim terena potopila i Spartakove izglede da izjednači rezultat. Uz mnoštvo vode na terenu gotovo je nemoguće bilo kontrolisati loptu ili izgraditi dobru akciju. Da zlo bude veće u 59. minuti je zbog prekršaja isključena Nevena Damjanović, što je dodatno zakomplikovalo Spartakovu nadu da može poravnati rezultat. Gubitkom terenske prednosti Golubicama se poljuljalo i samopouzdanje, pa su greške bivale sve češće. Na kraju, prvo mesto u grupi i prolazak u eliminacionu fazu Lige šampiona pripalo je fudbalerkama Osijeka. Da je kojim slučajem rezultat bio nerešen obe ekipe bi prošle dalje.

 


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo