2. 01 - SPOMENIK FUDBALU

"Sada od tebe svi očekujemo da sve ovo što postoji pretvoriš u neku vrstu spomenika fudbalu. Spomenika koji će kao i svaki drugi nadživeti ne samo nas nego i mnoge druge sportske radnike i generacije fudbalera, a trajati na radost i sreću hiljada mladih polaznika."

Miljan Miljanić

 


Niko od prisutnih, tog 16. septembra 1994. godine, na otvaranju omladinske škole fudbala na Paliću, nije mogao naslutiti da se u kurtoaznom obraćanju predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije, Miljana Miljanića, kriju proročke reči koje će se dve decenije kasnije u potpunosti obistiniti.

Evo kako je taj događaj i obraćanje Miljana Miljanića zapisao Živojin Inić u monografiji "FK Palić 1954-1994", štampanoj u povodu jubileja 40 godina fudbalskog kluba Palić:

"Šta ja danas hoću, dragi moj Zorane Arsiću?"– rekao je Miljan Miljanić. "Hoću da tebi predam jednu štafetu, štafetu škole koja je na nivou FSJ ovde začeta i koja je stekla najveći ugled ne samo u našoj zemlji nego i u svetu. Ti si lično bio među onima koji su prošli sa uspehom tu školu. Ja kao tvoj učitelj, moram i da se našalim, pa da kažem da, eto i danas, toliko godina posle tvog upisa, znam i kada si rođen, znam da si prošao gotovo kroz sve naše fudbalske selekcije. Znam mnogo toga o tebi i drago mi je što je tako. Sada od tebe svi očekujemo da sve ovo što postoji pretvoriš u neku vrstu spomenika fudbalu. Spomenika koji će kao i svaki drugi nadživeti ne samo nas nego i mnoge druge sportske radnike i generacije fudbalera, a trajati na radost i sreću hiljada mladih polaznika naše ali najviše tvoje škole fudbala."

 

Spletom neveselih okolnosti kroz koje su država i društvo prolazili na izmaku 20. veka, kada nam se urušavao život i svet koji smo poznavali, ni Palićka omladinska škola fudbala nije mogla da opstane.
Ipak, Zoran Arsić je uspeo da sagradi svoj "spomenik" fudbalu. Taj spomenik je ženski fudbalski klub Spartak Subotica.

Pa hajde da ispričamo ovu lepu fudbalsku priču o subotičkim Plavim Golubicama i to od samog njenog početka.

 

 

Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo