Upis u školu fudbala

FK Spartak i Kerver akademija (Coerver® Coaching Akademija) su na istom zadatku. Akademija za potrebe ženskog fudbalskog kluba Spartak vrši obuku devojčica po svetski priznatoj metodi, a pod sloganom "budi deo šampionskog tima". Posle završene osnovne obuke, a u zavisnosti od uzrasta, devojčice ulaze u sistem takmičenja i nastupaju u dresu ŽFK Spartaka.

ŠTA RODITELjI (i deca) TREBA DA ZNAJU

U tekućoj sezoni ŽFK Spartak nastupa u 5 različitih kategorija od kojih 4 kategorije predstavljaju radne i takmičarske grupe mlađih kategorija. Devojčice se raspoređuju po godištu i po određenim fudbalskim kriterijumima, ovako:

BAZA (U-11)
Moto: "Igra je najviša forma istraživanja"
Devojčice mlađe od 11 godina, upoznaju se i obučavaju sa osnovnim tehničkim elementima fudbalske igre. Ovaj uzrast se smatra za "zlatno doba učenja" i u ovoj fazi stručnjaci najlakše identifikuju talente. U psiho-socijalnom aspektu treneri razvijaju unutrašnju motivaciju i samopouzdanje kod devojčica, jer se takmiče protiv dečaka koji u ovom uzrastu još uvek nemaju prirodom predodređenu fizičku prednost. Igraju u "fudbalu 7" (6+1) koji nema takmičarski značaj.

PIONIRKE (U-13)
Moto: "Kreativnost uključuje smislenu igru"
Devojčice uzrasta 12-13 godina. Ovo je izuzetno zahtevan period sa razvojnog aspekta jer devojčice sa fudbala 7 prelaze na fudbal sa 11 igrača. Osim adaptacije na drugačije uslove (veći teren) fudbalska igra postaje zahtevnija pošto se ulazi u sistem zvaničnih takmičenja u kojem igraju protiv devojčica koje mogu biti i godinu-dve starije. Zato se posebna pažnja usmerava na psiho-socijalni faktor.

KADETKINjE (U-15)
Moto: "Čujem i zaboravim, vidim i zapamtim, uradim i razumem"
Devojčice uzrasta 14-15 godina ulaze u fazu nadogradnje. Ovo je izuzetno osetljiva kategorija sa psiho-socijalnog aspekta pošto devojčice ulaze u doba puberteta i prelaska iz osnovne u srednju školu.

OMLADINKE (U-18)
Moto: "Naporan rad pobeđuje talenat, ako talenat ne radi naporno"
Prelazak u omladinski uzrast često je i preloman trenutak za devojčice uzrasta 16-18 godina. U praksi najčešće ovom periodu se dešava da devojčice prestaju sa treninzima i to baš talentovane. Ušle su u izuzetno osetljiv adolescentski period u kojem je važno da se napravi balans između želja i mogućnosti. U ovom uzrastu devojčice mogu igrati u svojoj, ali i seniorskoj kategoriji.

SENIORKE
Igračice koje su prošle kroz sve uzrasne kategorije, tehnički i taktički obučene, fizički i kondiciono u vrhunskoj formi, manje ili više iskusne u zavisnosti od broja odigranih utakmica.

 

Škola fudbala je otvorena za sve devojčice bez obzira na uzrast.
Više informacija možete dobiti na telefon Renato Pirše, koordinatora škole fudbala:
064 61 66 360

 

Devojčice u šampionskom timu imaju dobru startnu poziciju i lepu perspektivu za dalje sportsko napredovanje. Ali ne očekuju baš svi roditelji da im deca postanu ženski Mesi i Ronaldo. Mnogi su zadovoljni prostom činjenicom da se njihovo dete nalazi u zdravom okruženju i daleko od savremenih pošasti kojih je sve više među mladima.

Svakom klubu su osim igračica potrebni treneri, fizioterapeuti, lekari, psiholozi, pravnici ... posebno oni sa fudbalskim iskustvom. Zbog toga Spartak zahteva da sve devojčice završe škole i da jednoga dana, sa prestankom igračke karijere, pronađu svoje drugo mesto u klubu.