5. 01 - 2015. GODINA RIM

Međunarodni turnir u Rimu nosi nazv "Rim, prestonica sveta" (u originalu: "Roma Caput Mundi"), po jednom od istorijskih nadimaka kada je Rim zaista bio prestonica starog sveta.

 

U gradu na krajnjem severu Srbije bili su iznenađeni pozivom da ŽFK Spartak uzme učešće na međunarodnom fudbalskom turniru u Rimu, jer je ovaj turnir skoro dve decenije namenjen isključivo za fudbalere omladinskog uzrasta. Od te 2015. godine organizatori turnira, Fudbalski savez Italije i Regionalni odbor Lacio, odlučili su da se po prvi put u program turnira uvrste i ženske fudbalske ekipe, takođe omladinskog uzrasta. Prvi turnir za mlade dame nosio je simboličan naziv: "Žene i mir".

Uprava subotičkog kluba je sa zadovoljstvom prihvatila poziv. Razlog je bio logičan. Na kraju jesenjeg dela domaćeg prvenstva fudbalerke Spartaka su imale zavidnu bodovnu prednost, pa je učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona bilo sasvim izvesno. Međunarodni turnir je dobra prilika da mlade fudbalerke steknu dodatno međunarodno iskustvo, a jake međunarodne utakmice ujedno i dobra prilika da se Golubice pripreme za kvalifikacioni turnir Lige šampiona.

Spartak je razvrstan u grupu "A" u kojoj su bila dva domaća tima: Roma i Lacio. U grupi "B" su Odense (Danska), Gintra (Litvanija) i Ekonomist (Crna Gora). S obzirom da je turnir nemenjen samo za fudbalere omladinskog uzrasta, ovo pravilo je primenjeno i na devojke. Zato su sa spiska putnika za Rim izostale najiskusnije Spartakove igračice, one starije od 24 godine. Na prvoj liniji Spartakove odbrane, umesto iskusne Ljiljane Gardijan, stajale su po prvi put u glavnoj ulozi golmanke Milica Kostić (17) i tada najmlađa učesnica turnira Dajana Mihajlović (15).

Turnir je počeo 9. marta 2015. godine. Prvu utakmicu odigrali su ŽFK Spartak i Odense BK. Dankinje su važile za velikog favorita, ali su Golubice ostvarile ubedljivu pobedu od 6:0. Golove su postigle Milena Nikolić, Marija Ilić, Alegra Poljak (2), Tijana Filipović i Nevena Damjanović.

Već narednog dana, 10. marta, snage su međusobno odmerile fudbalerke Res Rome i Spartaka. Roma je povela u 36. minuti golom Klaudije Palombi i rezultat je ostao nepromenjen sve do 89. minuta kada ga je Jelena Marenić poravnala na 1:1. Propozicijama je predviđeno da se u slučaju nerešenog ishoda ne igraju produžeci nego se izvode penali. Ekipa koja pobedi na penale dobija 2 boda, a poražena ekipa 1 bod. Spartak je bio bolji u izvođenju penala i ostvario pobedu 3 : 4 (1:1).

Nakon utakmice Fabio Melilo, trener Rome, je izjavio: "Prosto je neverovatno šta nam se dogodilo. Izuzetno sam razočaran. Ne mogu ništa zameriti devojkama koje su dobro igrale protiv respektabilnog protivnika kakav je Spartak, ali suočeni sa njihovim visokim igračicama u skoku nismo mogli mnogo da učinitmo. Šanse za finale su nam minimalne, ali se ne predajemo". Toga dana Violeta Slović i Milena Nikolić su iz svakog duela u skoku izlazile kao pobednice.

Treću utakmicu Spartak je odigrao 12. marta protiv Lacia, a rezultat je bio šokantan. Ali samo za domaću ekipu. Spartak - Lacio 8 : 0 (4:0). Golove su postigle Milena Nikolić (2), Alegra Poljak (2), Jelena Marenić (2), Nevena Damjanović (1) i Tijana Krstić (1).

Finale se igralo 13. marta, a slučaj je hteo da se ponovo sastanu Spartak i Odense. U prvom susretu fudbalerke Spartaka su sa ubedljivih 6:0 porazile Dankinje. Poučeni gorkim iskustvom iz prethodne utakmice ljudi iz stručnog štaba Dankinja, nisu želeli da ishod predstojeće utakmice zavisi od slučajnosti. Specijalno za finalnu utakmicu iz Danske u Rim je doputovalo nekoliko iskusnih igračica kao pojačanje.

Dankinje u meč ulaze samouvereno i ambiciozno, ali će njihovo samopouzdanje brzo ispariti. Na startu utakmice sačekao ih je hladan tuš. Violeta Slović već u 3. minuti postiže gol. Od tog momenta Dankinje više ne misle o Spartakovoj mreži već gledaju kako da sačuvaju sopstvenu. Pred zgusnutom odbranom Dankinja oštrica Spartakovog napada je amortizovana, pa Golubice mudro loptu čuvaju u svom posedu i utakmicu rutinski završavaju uz minimalnu prednost od 1:0.

Tada najmlađa učesnica Spartakovoje ekspedicije, golmanka Dajana Mihajlović, nije dobila priliku da čuva Spartakovu mrežu, ali je imala afirmativnu poruku za sve koji odluče da se bave sportom.
"Prvi dani u Rimu za mene nisu lepo počeli. Razbolela sam se. Dva dana sam imala visoku temperaturu tako da utakmicu protiv Dankinja, kojom smo započele turnir, nisam ni gledala. Zahvaljujući Milici i Banetu (lekari tima) brzo sam se oporavila, pa mi je odmah sve izgledalo lepše. Obilazak Rima je na mene ostavio najjači utisak. To je doživljaj i uspomena koju ću pamtiti za ceo život. Kada sam pre samo godinu-dve počela trenirati fudbal o ovome nisam mogla ni sanjati." - rekla je Dajana.

Na prvom "Roma Kaput Mundi" turniru za dame učestvovale su: Milica Kostić, Marija Ilić, Tijana Krstić, Orsolya Vajda, Violeta Slović, Sanda Malešević, Allegra Poljak, Tijana Filipović, Milena Nikolić, Nevena Damjanović, Tijana Matić, Dajana Mihajlović, Simona Krstanoska, Sara Pavlović i Jelena Marenić.

 Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo