3. 11 - SEZONA 2018/19

PO JUTRU SE DAN POZNAJE

Na međunarodnom planu propao je pokušaj "golubica" da se domognu 1/8 finala UEFA Lige šampiona. Bajern iz Minhena bio je prejak za Golubice.

U domaćem šampionatu, u prvom kolu, Spartak treba da gostuje Napretku u Kruševcu. Znalo se da je kruševački Napredak tokom letnje pauze rasformiran i da je istupio iz takmičenja. Ali komesar za takmičenje, Momčilo Marić, insistira da Spartak mora otputovati na gostovanje. Razlog je što on još uvek vodi Napredak kao aktivan klub. Stvarni razlog je za nepoverovati, da Spartak uludo izgubi dan i da se nepotrebno izloži troškovima.

Indicije o postojanju zle namere komesar za takmičenje je potvrdio već u sledećem drugom kolu. U drugom kolu Spartak gostuje Slogi iz Zemuna. U to vreme ekipa Spartaka se nalazi u Španiji na međunarodnom turniru. Klub je blagovremeno pribavio odobrenje od Fudbalskog saveza Srbije za učešće na turniru. Savezu je, takođe, prijavljeno da se ekipa u Srbiju vraća u četvrtak. Znajući to Marić navrat-nanos zakazuje utakmicu za sredu. Jasno je da se po zakonima fizike istovremeno ne može biti na dva različita mesta, pa je Marićev šok utoliko bio veći.
U sredu, u zakazano vreme, na terenu se nasuprot iskusnim igračicama Sloge pojavljuje 12 devojčica iz Razvojne lige predvođenih iskusnom Jelenom Marenić koja nije otputovala za Španiju. Igra i rezultat, s obzirom na sastav tima, su izvanredni. Sloga je uknjižila pobedu protiv devojčica iz Razvojne lige sa "mršavih" 3:0.

Po jutru se dan poznaje, kaže narodna izreka. Sudeći po početku prvenstva jasno je da će i u novoj sezoni na domaćim terenima glavna tema biti stari problemi i sukobi na relaciji ŽFK Spartak – FSS (čitajte: komesar za takmičenje).

KLUPKO SE ODMOTAVA

Momčilo Marić, komesar za takmičenje, donosi odluke u prvom stepenu i uvek, kao po pravilu, na štetu Spartaka. U drugom stepenu sve odluke padaju u vodu. Iritirani iracionalnim postupanjem komesara za takmičenje, uprava ŽFK Spartak se 8. oktobra 2018. godine obratila Saopštenjem za javnost:

"Momčilo Marić je dokazao da nije poznavalac fudbalskih propisa, da nije na nivou osposobljenosti da samostalno donosi odluke u prvom stepenu, da nije poznavalac minimuma sportskog prava, da nije osposobljen da samostalno napiše odluku sa svim pratećim elementima i da nije dostajan poverene mu funkcije.
Smatramo da je Momčilo Marić lično dao veliki doprinos poremećaju međuljudskih odnosa između predstavnika FSS i članova našeg kluba, a zasigurno i drugih klubova, urušio je ugled i dostojanstvo saveza, a sa najnovijim, osnovano sumnjamo da je izvršio mnoga krivična dela, što je i osnovni razlog zbog čega više ne može da obavlja poverenu mu funkciju."

U daljem tekstu se navodi da je protiv Momčila Marića podneta krivična prijava Osnovnom tužilaštvu u Subotici. Zbog falsifikovanja isprava, zloupotrebe položaja odgovornog lica, nezakonito korišćenje pečata trenerske organizacije, koji više godina nije u upotrebi (čiji inače nije ni član), neovlašćenog izdavanja dozvola za rad trenerima na teritoriji Republike Srbije, falsifikovanja potpisa i zloupotrebe Organizacije fudbalskih trenera FS Srbije.

Imao je tada Spartak sve adute i materijalne dokaze u svojim rukama da se jednom zauvek reši torture, kako rekoše, nestručnog ali poslušnički podobnog komesara za takmičenje. Razlozi zbog kojih je Spartak naknadno povukao svoju tužbu nisu obelodanjeni.

DRPANjE NOVCA ZA FIKTIVNE TROŠKOVE

Nedugo potom komesar za takmičenje je utakmicu 9. kola registrovao službenim rezultatom u korist Sloge, a na štetu Spartaka. U klubu su iznenađeni oduzimanjem bodova. Na tu utakmicu niko nije uložio žalbu, nije vođen nikakav postupak, niti su vršene provere ili izvođeni bilo kakvi dokazi. Razlog za "preki sud" je bio što Spartak navodno nije isplatio troškove službenim licima.

Po okončanju postupka Komisija za žalbe je utvrdila da je delegat na utakmici bio N. R. koji je naveo da mu Spartak nije uplatio 700 dinara na ime putarine. Na osnovu dokumentacije Komisija je utvrdila da je Spartak uredno izmirio predviđenu taksu kao i putne troškove. Jedino putarina za auto-put nije plaćena pošto nije dostavljen dokaz (priznanica-račun) da je putarina zaista i plaćena. Ovo ne bi bilo zanimljivo da komisija prilikom utvrđivanja činjeničnog stanja nije utvrdila da je N. R. tom prilikom naplatio 60 km više od stvarno pređene kilometraže. Žargonski rečeno drpio je nepripadajući novac. Na kraju komesar je utakmicu morao preregistrovati na 5:0, rezultat koji je Spartak ostvario u regularnom toku.

JAČE OD SUDBINE

Po povratku sa turnira iz Španije fudbalerke Spartaka nižu pobedu za pobedom i to više nego ubedljivo. Protiv Požarevca 8:0, Vojvodine 12:0, Crvene zvezde 6:0, Sloge 5:0, Mašinca 7:0. Jedini gol iz igre, tokom 14 kola liga takmičenja, seniorska ekipa je primila u Kragujevcu od uporne Sare Milosavljević (Radnički 1923) koja je u 79. minutu iskoristila nepažnju odbrane i matirala Milicu Kostić.

Na kraju kalendarske godine stigla su priznanja. Grad Subotica, Sportski savez Subotice i "Nove Subotičke novine" tradicionalno proglašavaju najbolje sportiste grada u tri kategorije. U kategoriji sportskih klubova ovo laskavo priznanje je po četvrti put pripalo Ženskom fudbalskom klubu Spartak.

Sportsko društvo železničara "Jovan Mikić Spartak" takođe je proglasilo najbolje sportiste za 2018. godinu. U konkurenciji seniorki priznanje je po drugi put uzastopno pripalo Violeti Slović, kapitenki Spartaka i kapitenki ženske fudbalske reprezentacije Srbije.

Priznanje stiže i od Fudbalskog saveza Vojvodine. ŽFK Spartak je proglašen za najbolji sportski kolektiv u Pokrajini. Nagrade pojedincima i kolektivima, čiji su rezultati obeležili godinu na izmaku, uručio je predsednik FSV Dragan Simović, a primio je Zoran Arsić, predsednik ŽFK Spartak.

NE MENjA SE TIM KOJI POBEĐUJE

U četvrtak 27. decembra 2018. godine ŽFK Spartak je održao izbornu sednicu Skupštine kluba. Nije bilo iznenađenja. Zoran Arsić je ponovo izabran za predsednika kluba na mandatni period od 4 godine (2018-2022). Kod personalnih promena se ističu dve pozicije - mesto sportskog direktora je povereno Violeti Slović, a mesto generalnog sekretara je pripalo Bojanu Arsiću.
Skupština je utvrdila nove klupske ciljeve u 2019. godini, a oni su isti kao i prethodnih godina; odbrana šampionske titule, osvajanje nacionalnog Kupa i plasman u Ligu šampiona sa željom da se granica uspeha pomeri na 1/8 finala.

IGRANKA BEZ PRESTANKA

Posle završene Skupštine svi prisutni se sele u "Malu gostionu" na Paliću. Ispraćaju i proslavljaju godinu na izmaku koja je istovremeno bila najteža, najneizvesnija, najambicioznija, najtrofejnija i najuspešnija godina za klub.

Posebna čast na ovom druženju pripala je specijalnim gošćama, bivšim igračicama Spartaka: Neveni Damjanović (Sporting, Portugal), Mileni Nikolić (Sand, Nemačka), Alegri Poljak (Ferencvaroš, Mađarska) i Marini Bradić (univerzitet, USA). Za ljubav Spartaku su prevalile par hiljada kilometara kako bi podele trenutke radosti sa svojim bivšim saigračicama. Padali su tu zagrljaji i poljupci, omakla se i poneka suza radosnica, a onda je počela igranka bez prestanka.
Po količini utrošenih kalorija najmlađe "golubice", pionirke i kadetkinje, su svima jasno stavile do znanja da se na njih mora ozbiljno računati u budućnosti. Članovi uprave kluba, roditelji i gosti drugačijeg muzičkog ukusa i sluha osetljivog na decibele, iz prikrajka su uživali u prelepom ambijentu.

ZLATNA ZVEZDICA NA GRBU

U prolećnom nastavku takmičenja i u plej-ofu nije bilo iznenađenja. Spartak je suvereno osvojio svoju devetu uzastopnu titulu državnog prvaka u ženskom fudbalu. Od naredne sezone na grudima "plavih golubica" će blistati zlatna zvezdica iznad klupskog grba kao simbol za 10 osvojenih šampionskih titula. Značaj te zlatne zvezdice je utoliko veći jer klub ulazi u godinu jubileja - 50 godina od osnivanja.

Na Gradskom stadionu je svečano proslavljena deseta šampionska titula. Pre početka poslednje utakmice sezone, 6. kolo plej-ofa, koja je odigrana 25. maja 2019. godine, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, uručio je zlatne medalje "zlatnim golubicama".

Fudbalski savez Srbije zastupao je počasni predsednik FSS, Tomislav Karadžić, koji je šampionski pehar predao kapitenki Violeti Slović.

"Sve čestitke devojkama, stručnom štabu i rukovodstvu Spartaka koji je zabeležio neverovatne rezultate. Ženski fudbal u Srbiji napreduje, ne samo Spartak nego i drugi klubovi, a i UEFA poslednjih godina posebno forsira investiranje u ovaj sport i afirmaciju klubova. Na promocijama najvećih fudbalera Evrope uvek dolazi i jedna fudbalerka. Nadam se da ćemo jednog dana tamo videti i kapitena Spartaka. Ovo što Ženski fudbalski klub Spartak radi dobro je za grad Suboticu, koja po njima postaje prepoznatljiva, pored ostalih stvari koje naš grad ima. Želim ovom klubu i ljudima koji ga vode mnogo uspeha." - rekao je Tomislav Karadžić.

U ruke kapitenke Violete Slović stigao je i drugi šampionski pehar. Onaj prošlogodišnji koji je "slučajno" zaboravljen da se uruči.

Bivše Spartakove igračice; Jelena Marenić (Italija), Alegra Poljak (Mađarska), Dunja Mostarac (USA), Duška Živković (ne igra, posvetila se porodici), uvek verne klubu, prisustvovale su svečanoj dodeli pehara i poslednjoj utakmici sezone 2018/19.

FINALE KUPA PO NAJVIŠIM STANDARDIMA

Fudbalski savez Srbije uveo je nova pravila za Kup takmičenja za žene. Ekipe koje stignu do polufinala međusobno će odigrati dve polufinalne utakmice. Jednom kao domaćin, a jednom kao gost.

Do polufinala Golubice su stigle lako i ubedljivo. U 1/8 finala Spartak je protiv ŽFK Jedinstvo (Pirot) slavio sa 0:14. Četvrtfinalna utakmica protiv ŽFK Radnički 2012 (Kragujevac) završena je 18:0 u korist "golubica". Prvi polufinalni susret odigran je u Subotici, a Spartak je protiv Mašinca slavio rezultatom od 6:0. U drugom susretu u Nišu Mašinac je bio bolji (2:1), ali je ukupni skor bio u korist Spartaka (7:2), pa je Spartak prokrčio put u finale.

Po prvobitnom planu FSS utakmica je trebala da se igra u Pirotu zbog navodne promocije ženskog fudbala u južnom delu Srbije. Spartak je imao drugačiji predlog.
S obzirom da ŽFK Spartak ulazi u godinu jubileja - 50 godina postojanja, uprava kluba i Grad Subotica su podneli kandidaturu da ŽFK Spartak budu domaćin i organizator finalne utakmice Kupa. Imajući u vidu da Grad Subotica i JKP Stadion iz godine u godinu unapređuje uslove u pogledu kvalitetnije infrastrukture (nov travnati teren) i pratećih sadržaja (semafor, rasveta, ozvučenje) i pokazuju interesovanje da organizuju velike događaje na Gradskom stadionu, šteta bi bilo da FSS ne iskoristi dobru volju lokalne samouprave.

Osim toga Spartak je ambasador ženskog fudbala Srbije u Evropi, sa bogatim iskustvom i zna šta je kvalitet. Zato je Subotica ponudila evropske uslove za odigravanje utakmice, onakve kako priliče finalu nacionalnog Kupa. Obezbeđen je direktan TV prenos na kanalu Arena Sport, a za protivničku ekipu (iako Beograd nije na kraj sveta) obezbeđen je pun pansion, za 26 osoba po UEFA standardu, u hotelu sa 4 zvezdice.

Fudbalski savez Srbije nije mogao odbiti takvu ponudu. Crvena zvezda je takođe zatražila domaćinstvo, ali nasuprot Spartaku nije ponudila ništa, a očekivala je da dobije sve. Možda je to bio razlog nezadovoljstva i zašto su kao prethodnica finalom susretu Kupa pokrenute na društvenim mrežama verbalne čarke usmerene protiv Spartaka. Po ko zna koji put je lansirana odavno prežvakana priča o navodnoj neregularnosti utakmice protiv Fruškogorca od pre 11 godina.

I pored direktnog TV prenosa na kanalu Arena Sport 3, mnogobrojni ljubitelji ženskog fudbala nisu hteli da se odreknu doživljaja koji pruža ambijent stadiona. I nisu se pokajali. Uživali su u dinamičnoj igri dve kvalitetne ekipe. Vodila se velika borba na polovini terena gostujuće ekipe. Viđeno je mnoštvo prelepih akcija, poteza i prilika, kao i četiri gola. Na kraju su fudbalerke Spartaka posle velike borbe uspele da savladaju Crvenu zvezdu, prošlogodišnjeg osvajača Kupa, i da pobednički pehar vrate u svoju vitrinu.

Tijana Filipović je bila neuhvatljiva za Zvezdine igračice, a nakon asistencije Tijane Matić, uspela je da u 23. minuti zatrese Zvezdinu mrežu. Dva minuta pre završetka prvog poluvremena Mirela Tenkov se probila u šesnaesterac, ali je došlo do sudara sa Spartakovom golmankom. Za sudiju Jelena Cvetković to je bio dovoljno dobar razlog da pokaže na belu tačku. Aleksandra Savanović je siguran egzekutor. Rezultat je izjednačen na 1:1. Nakon izjednačenja, igra dobija na žustrini uz sve češće i hrabrije izlete gostujućih igračica ka golu Milice Kostić. U 52. minuti, nakon što je Rosa da Kosta oborena u kaznenom prostoru, Violeta Slović sa bele tačke povisuje rezultat na 2:1. Konačan rezultat od 3:1 postavlja Rosa da Kosta u 76. minuti. ŽFK Spartak - ŽFK Crvena zvezda 3 : 1 (1:1).
Spartak je ponovo osvojio duplu krunu

U dresu Spartaka u sezoni 2018/19 nastupale su sledeće igračice, poslagano po azbučnom redosledu imena: Adrijana Derviši, Alina Baka, Alina Rosa da Kosta, Anastasija Ćirić, Anđela Kričak, Anđela Frajtović, Anđelina Hiks, Vanja Petrović, Violeta Slović, Goja Harumi, Dajana Lazarević, Dajana Mihajlović, Evelin Varga, Živana Stupar, Zorana Abraham, Ivona Zadro, Jelena Maksimović, Kler Marfi, Krstina Tanasković, Lena Marjanović, Maja Distl, Marija Ilić, Marija Trkulja, Martina Kujundžić, Milana Golubović, Milana Knežević, Milica Denda, Milica Kostić, Natalija Drobnjak, Oršoja Vajda, Prisila Okiere, Sara Lulić, Sara Pavlović, Staša Đokić, Tijana Matić, Tijana Filipović

 Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo