4. 01 - SEZONA 2011/12

UEFA je prihvatila kandidaturu i Spartaku i klubu poverava organizaciju turnira 5. kvalifikacione grupe.

Turnir se igrao u Subotici na Gradskom stadionu i stadionu FK Bačka 1901. u vremenu od 11. do 16. avgusta 2011. godine. U okviru 5. kvalifikacione grupe su učestvovale sledeće ekipe, poslagane po UEFA rejtingu:

1. Glazgov Siti LFC (Škotska),
2. Ki Klaksvik (Farska ostrva),
3. Mosta FC (Malta) i
4. ŽFK Spartak (Srbija).

 

GLAZGOV SITI - ŽFK SPARTAK 4:0

Po pisanju lista Sport više od 600 gledalaca je prisustvovalo prvom istorijskom nastupu Spartaka u Ligi šampiona. Osim zle sreće i kvalitetnog protivnika, bilo je previše drugih slučajnosti koje su se urotile protiv Spartakovih devojaka.
Igrale su Golubice fudbal i vodile rat. Bila je to utakmica koja treba da uđe u anale našeg fudbala, barem što se tiče hrabrosti i odvažnosti, da se ne ustukne ni pedalj pred jačim rivalom. Gošće nisu prezale od grube igre. Udarale su gde su stigle, pa su se rane vidale za vreme meča, a i posle njega.
Dnevni sportski list Sport, u broju od 13. avgusta, pod naslovom "Sudije progurale Glazgov", piše da su arbiri tolerisali (pre)grubu igru gošći, što je dovelo do brojnih povreda Subotičanki. Ljiljana Gardijan je zadobila teži potres mozga i povredu vratnog pršljena, pa je "nagrađena" cervikalnom kragnom. Željki Radanović je stradao članak, Mireli Tenkov koleno, pa je i ona na nosilima napustila igru. Kapitenka Violeta Slović je hrabro nastavila igru i pored velike rasekotine i naprsnuća nosne kosti.

 


Startna postava protiv Glazgov sitija

Po završetku utakmice trener Boris Arsić je dao sledeću izjavu:
"Iako smo izgubili, možda i sa previsokim rezultatom, ne mogu biti nezadovoljan. Igrali smo dobro, ko zna šta bi bilo da smo iskoristili bar jednu od dve prilike koje smo imali pre njihovog prvog gola. Videli smo gde nam je mesto i koliko možemo. Iz ove utakmice izvukli smo ono što nam treba i na čemu ćemo raditi ubuduće. Još uvek se nadamo da dobrim rezultatima iz predstojeće dve utakmice možemo ostvariti najbolju drugu poziciju i kvalifikovati se dalje."

KI KLAKSVIK - ŽFK SPARTAK 2:4

Subota 13. avgust 2011. godine. Spartak je bio favorit, ali do pobede je stigao znatno teže nego što se u prvi mah učinilo, nakon gola koji je Nevena Damjanović postigla već u prvoj minuti. Faranke su izjednačile u 10. minuti, a pri kraju prvog poluvremena i povele. Oba gola postigla je Sofia Purkhus. Na poluvremenu Boris Arsić menja koncept igre i to se odmah odrazilo na terenu. Spartak je dominantniji, a golom Marije Ilić u 55. minuti rezultat je poravnat. Petnaest minuta kasnije gol postiže Jelena Čubrilo, a desetak minuta pre kraja meča Nevena Damjanović postiže svoj drugi gol za konačnih 4:2 u korist Spartaka.


Šampionke Farskih ostrva

MOSTA FC - ŽFK SPARTAK 0:11

Večernje novosti u dodatku za Vojvodinu, u broju od 16. avgusta, pod naslovom "Polovičan uspeh igračica Spartaka", pri kraju teksta pišu:


Druželjubive, vesele i ljubazne Maltežanke

"Iako su Subotičanke zabeležile polovičan rezultat u prva dva meča i dalje postoji šansa da se plasiraju u Ligu šampiona, jer u elitno takmičenje, osim prvaka svih grupa, ide i najbolji drugoplasirani tim. Ukoliko u predstojećoj utakmici protiv Moste sa Malte zabeleže ubedljivu pobedu, Subotičanke se mogu nadati nastavku takmičenja u Evropi."
Spartak jeste ubeležio ubedljivu pobedu nad Maltežankama od 11:0, ali nije uspeo da se kvalifikuje u nokaut fazu. Strelci: Nevena Damjanović (4), Jelena Čubrilo (5), Sanda Jovanović (1) i Jelena Čanković (1).

U konačnom poretku u kvalifikacionoj grupi Spartak je zauzeo drugo mesto iza vodećeg Glazgov sitija, treće mesto je pripalo Farankama dok su Maltežanke završile na četvrtoj poziciji.

 

 


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo