4. 00 - UVOD - LIGA ŠAMPIONA

UVOD
Stalnim razvojem ženskog fudbala javila se potreba za međunarodnim klupskim takmičenjem u ženskom fudbalu. Evropska kuća fudbala (UEFA), prateći civilizacijske tokove po prvi put je u sezoni 2001/2002 organizovala i sprovela međunarodno klupsko takmičenje za žene pod nazivom "UEFA Kup za žene".

 

Ubrzo se format i naziv takmičenja menjaju. Od sezone 2009/2010. takmičenje se sprovodi pod imenom "UEFA Liga šampiona za žene" (UEFA Women's Champions League).
Osim formalne promene naziva takmičenja donete su i suštinske promene. Cilj tih promena je da se u takmičenje za Ligu šampiona uključi što veći broj država. Teoretski su mogle da učestvuje sve članice od ukupno 54 fudbalska udruženja (saveza, asocijacije) koji su učlanjeni u UEFA. Međutim, u praksi učešće svih članica nije bilo ostvarljivo pošto neke članice, kao što su Andora, Lihtenštajn, San Marino i Gibraltar, nikada nisu imale ženske lige, pa zato nikada nisu ni učestvovali. Takođe, cilj suštinskih promena je bio da se uključe i drugoplasirani timovi, slično kao kod muških ekipa.

U prvom izboru drugoplasirani timovi su dolazili iz onih zemalja koje su u UEFA Kupu za žene, u periodu 2003-2008, ostvarile najbolji koeficijent. Od tada Nemačka, Švedska, Engleska, Francuska, Danska, Rusija, Norveška i Italija konstantno imaju po dva predstavnika, dok su neke druge zemlje povremeno sticale ili gubile to pravo (Island, Češka, Austrija, Španija).

Koeficijent obuhvata sabrane rezultate u periodu od 5 godina. Koeficijent se menja svake godine na taj način što se oduzimaju najstariji rezultati, a dodaju najnoviji. S obzirom da svaki pobednik u nacionalnom prvenstvu ima pravo da učestvuje u Ligi šampiona, u praksi je često varirao broj ekipa učesnica koji su započinjale takmičenje u kvalifikacijama.

Najuspešniji klubovi u Ligi šampiona (bez rezultata UEFA Kupa za žene) dolaze iz Francuske i Nemačke. Olimpik iz Liona je 8 puta osvojio pobednički pehar dok su 4 puta pehar osvojili nemački klubovi i to Turbina Potsdam, Frankfurt i Volfsburg, dva puta.

Najbolji strelac UEFA Lige šampiona je Ada Hegerberg (Olimpik Lion, Francuska), koja je u sezoni 2017/18 postigla 15. golova. Zanimljivo je napomenuti da je nešto slabiji učinak imala fudbalerka Spartaka, Milena Nikolić, koja je u sezoni 2013/14 postignutih 11 golova. Ada Hegerberg je do sada apsolutno najefikasnija u Ligi šampiona sa ukupno 59 postignutih golova koje je postigla nastupajući za različite klubove u Ligi šampiona.
Trenutno je Liga šampiona jedino žensko klupsko takmičenje u organizaciji UEFA.

 

GOLUBICE U LIGI ŠAMPIONA ZA ŽENE

Za vreme dok je ženski fudbal u Srbiji decenijama tavorio omeđen predrasudima i balkanskim šovinizmom, evropske dame su krupnim koracima grabile napred u svojim kopačkama od sedam milja.

Osvajanjem nacionalnog prvenstva u sezoni 2010/11, ŽFK Spartak je od naredne sezone (2011/12) dobio priliku da debituje u Ligi šampiona i da oproba fudbalsko umeće protiv ekipa iz Evrope.

 

Kako su Golubice prolazile u Ligi šampiona? Evo vam te priče o fudbalskim Pepeljugama iz Srbije. Priče o njihovoj želji da se uzdignu do fudbalskih visina koje im objektivno još uvek ne pripadaju.

 


Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Šesti deo