Zvaničan zahtev ŽFK „Spartak“ Subotica za momentalnim razrešenjem Momčila Marića sa funkcije komesara za takmičenje Super, Prve i Kadetske lige Srbije za žene

Zvaničan zahtev ŽFK „Spartak“ Subotica za momentalnim razrešenjem Momčila Marića sa funkcije komesara za takmičenje Super, Prve i Kadetske lige Srbije za žene

Zvaničan zahtev ŽFK „Spartak“ Subotica za momentalnim razrešenjem Momčila Marića sa funkcije komesara za takmičenje Super lige Srbije za žene, Prve lige Srbije za žene i Kadetske lige Srbije za žene

Zahtev upućen predsedniku FS Srbije, generalnom sekretaru FS Srbije i članovimo IO FS Srbije 

Ženski fudbalski klub „Spartak“ iz Subotice već duži vremenski period javno izražava veliko nezadovoljstvo načinom rada Momčila Marića, koji je na funkciji komesara za takmičenje Super lige Srbije za žene, kome je Izvršni odbor FSS poverio vođenje takmičenja Super lige Srbije za žene, Prve lige Srbije za žene i Kadetske lige Srbije za žene.

Naš klub i njegovo rukovodstvo, sa punim pravom i mnogobrojnim dokazima za svoje stavove, pokrenuo je pitanje odgovornosti i smene Momčila Marića sa funkcije komesara za takmičenje Super lige Srbije za žene, Prve lige Srbije za žene i Kadetske lige Srbije za žene. Neprihvatljivo je da Momčilo Marić i dalje bude na bilo kojoj funkciji u Fudbalskom savezu Srbije, jer svojim postupcima nanosi ogromnu štetu Fudbalskom savezu Srbije, našem klubu, kao i ostalim klubovima iz ženskog fudbala.

FSS je godinama zatvarao oči pred bahaćenjem Momčila Marića, uprkos njegovom neznanju i nestručnosti. Momčilo Marić je danas najlošija reklama Fudbalskom savezu Srbije i osoba koja, pored svega gore iznetog, godinama direktno učestvuje u neregularnosti takmičenja u sezonama 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019, 2019/2020, i naročito u sezonama 2020/2021, 2021/2022, 2022/2023 i 2023/2024 Super lige Srbije za žene.

Komesar je, kroz niz procesnih radnji, dokazao da nije poznavalac fudbalskih propisa, da nije na nivou osposobljenosti da samostalno donosi odluke i da nije dostojan poverene mu funkcije.

Smatramo da je lično dao veliki doprinos poremećaju međuljudskih odnosa između predstavnika FSS i članova našeg kluba, a zasigurno i drugih klubova, urušio je ugled i dostojanstvo saveza, a sa najnovijim informacijama, osnovano sumnjamo da je izvršio mnoga krivična dela, što je i osnovni razlog zbog čega isti više ne može da obavlja poverenu mu funkciju.

Po najnovijim saznanjima, raspolažemo informacijom da je Ministarstvo sporta, Odsek za inspekcijsko poslovanje, podnelo krivičnu prijavu Trećem Osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv Momčila Marića, kao komesara Super lige Srbije za žene, zbog neizvršavanja Presude Prvog osnovnog Suda u Beogradu, broj 10-P-11300/17 od13.09.2018. godine, koja je postala pravosnažna 04.09.2020. godine i izvršna 02.02.2020. godine, kojom je u stavu 5 dispozitiva sudske presude usvojena privremena mera tužioca ŽFK „Spartak“ Subotica, tako što se Ženskom fudbalskom klubu „Crvena zvezda“, kao pravnom sledbeniku ŽFK „Lask Crvena zvezda“, zabranjuje učestvovanje na sportskim takmičenjima koje organizuje Fudbalski savez Srbije.

 Zakon o uređenju sudova je svojom odredbom člana 4 stav 3 propisao da je svako dužan da poštuje pravosnažnu i izvršnu sudsku presudu – odluku. Međutim, Momčilo Marić, komesar za takmičenje Super lige Srbije za žene, imenovan od strane Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije da rukovodi takmičenjem Super lige Srbije za žene, NAMERNO NIJE POŠTOVAO PRAVOSNAŽNU I IZVRŠNU SUDSKU ODLUKU I SUPROTNO ZABRANI DOZVOLIO JE UČEŠĆE ŽENSKOM FUDBALSKOM KLUBU „CRVENA ZVEZDA“ U NAVEDENOM TAKMIČENjU U SEZONAMA 2021/2022, 2022/2023 I 2023/2024.

Imajući u vidu da se ŽFK „Spartak“ u više navrata obraćao imenovanom komesaru da sprovede sudsku presudu, potpuno smo sigurni da isti sa dubokim umišljajem i potpuno svesno nije hteo da sprovede konačnu i izvršnu sudsku presudu, pri čemu je naneo enormnu štetu po raznim osnovama.

Ukoliko Momčilo Marić ostane na funkciji komesara, došlo bi do produbljivanja postojećih problema do te mere da bi naš klub zasigurno zatražio hitnu asistenciju FIFA-e, uz dostavljanje svih dokaza, što (smatramo) Fudbalskom savezu Srbije ne ide u prilog, a naš klub bi se još jače i snažnije borio protiv takvih pojedinaca i njihovog načina rada, uključujući sve pravne i zakonite istrumente na nivou Republike Srbije.

U interesu fudbala, ŽFK Spartak očekuje da će zahtev i inicijativa zaslužiti pažnju organa FS Srbije i da će, nakon objektivnog sagledavanja činjenica i dokaza koje smo poslali, doneti najmanje lošu odluku po srpski ženski fudbal.

Predsednik ŽFK Spartak, Zoran Arsić.

Subotica, 05.07.2024.godine

Poslednje novosti

Sportska redakcija RTV „Yu Eco", po 25. put je proglasila najbolje trenere na lokalnom i republičkom nivou. Prigodna svečanost i dodela priznanja održana je u hotelu „Forum" gde su se okupili nagrađeni za ostvarene rezultate u 2023. godini, sportski radnici, članovi Lokalne samouprave, prijatelji…
Velika pobeda protiv Crvene Zvezde i FUDBALSKI odbranjena titula šampiona Srbije. Spartak je u šampionatu Srbije imao samo jedan poraz i u četiri utakmice sa konkurentom Crvenom Zvezdom, čak tri puta je bio rezultatski bolji i slavio. Teren je potvrdio da je Spartak u svakom smislu najbolji…