ŽFK Spartak među elitom ženskog fudbala

ŽFK Spartak među elitom ženskog fudbala

 

Fudbalerke subotičkog Spartaka su nakon osvajanja prvog mesta na kvalifikacionom turniru u Danskoj i ubedljive pobede nad prvakinjama Farskih Ostrva, a kasnije i nad opasnim Finkinjama, prokrčile sebi put u viši takmičarski rang, u rundu 2, Lige šampiona za dame.
Prolaskom u rundu 2 Subotičanke su ostvarile istorijski rezultat za klub i veliki uspeh na promociji grada čiji naziv je u imenu kluba - Spartak Subotica. Subotičanke su plasmanom među 22 najbolje ženske ekipe Evrope, praktično postale deo evropske fudbalske elite. Zaslužile su čestitke!

Dan posle istorijskog uspeha
I dok fudbalerke i stručni štab čekaju 15. septembar, dan kada će se u kući fudbala u Nionu održati žreb za rundu 2, i kada će saznati ko su im buduće rivalke, subotičke Golubice već u sredu čeka odložena utakmica iz 3. kola protiv ekipe niškog Mašinca, a odmah potom, za vikend, i utakmica 4. kola protiv Crvene zvezde.

U momentu pisanja ovog teksta Spartakova ekspedicija se nalazi u Kopenhagenu. Let za Srbiju imaju u 21:15 časova, što znači da će u Suboticu stići tek pred jutro. Nakon prospavane noći strasti igračica su se malo primirile, pa je vreme da daju kratke izjave o svojim utiscima sa utakmice.

Violeta Slović
Kapitenka Violeta Slović, prva dobitnica "Zlatne lopte", igračica sa najvećim brojem nastupa u UEFA Ligi šampiona za žene, još uvek je bila pod jakim utiskom jučerašnjih emocija, o čemu svedoči fotografija načinjena u trenutku poslednjeg sudijskog zvižduka.

"U ovom trenutku meni je najvažnije da smo prošli u drugu rundu i da se Spartak kvalifikovao u društvo 22 kluba koji se u ženskom fudbalu smatraju evropskom elitom. Ovo je istorijski rezultat, pre svega za mene. U mojoj fudbalskoj karijeri do sada sam 12 puta igrala u Ligi šampiona, a čak 6 puta sam sa Spartakom izborila ulazak među 32 najbolje evropske ekipe. Ovo je prvi put da smo pomerili granicu i visoko postavljenu lestvicu klupskih ciljeva. Želim da čestitam svim igračicama na odličnoj igri i stručnom štabu na dobroj strategiji. Idemo dalje i nadamo se povoljnijem žrebu."

Isidora Vučković
Ova mlada (24) igračica, koja je u Spartak došla pre godinu dana, kao i većina srpskih fudbalerki želi da se oproba u inostranstvu. Tako je barem rekla u svojoj prvoj izjavi, i da je Spartak za nju najbolja odskočna daska da ostvari svoju želju. Za Isidoru je kvalifikacioni turnir u Danskoj bio drugo učešće u Ligi šampiona, a prvo učešće bi najradije zaboravila.

Isidora Vučković i Doris, dvostruki strelac 

U odlučujućoj utakmici protiv Finkinja stručni štab je Isidori poverio ulogu bočnog napadača, što je bilo malo iznenađenje, pošto Isidora obično igra u odbrani. Ova polivalenta igračica je skromno izjavila:
"Pre svega želim da istaknem da sam počastvovana što sam bila deo ove ekipe koja je ispisala istoriju srpskog ženskog fudbala. Napravile smo veliki iskorak kako za klub tako i za Srbiju. Naravno da sam presrećna zbog pobede, a posebno mi je drago što smo pokazale kakav smo tim. Mislim da ova ekipa može mnogo i nadam se da ćemo to i dokazati."

Jefimija Škandro
Na utakmici protiv šampionki Finske nije dobila epitet najbolje igračice, kao što ga je dobila njena koleginica Dajana Mihajlović prošle godine na utakmici protiv prvakinja Norveške. Golmanke se retko proglašavaju za najbolje, samo onda ako "škripi" cela defazivna linija. Međutim, Jefimija iako je veoma mlada i tek je od ove sezone dobila ulogu prvog golmana, pokazala kao pouzdan stub Spartakove odbrane, a njen trener Branislav Radojičić o obe golmanke ima samo reči pohvale.

Dajana Mihajlovi, Branislav Radojičić i Jefimija Škandro

"Ponosna sam na devojke i ceo stručni štab zbog uspeha koji smo postigli u Danskoj. Pre turnira nismo ubrajani u favorite, ali smo se pokazali kao itekako ozbiljan tim. Znam da će naš sledeći rival biti veliko ime evropskog fudbala, da će biti favorit, ali i mi želimo da ostavimo naš trag u Evropi. Ako pokažemo ovakav karakter kakav smo juče pokazale, ako pokažemo želju, disciplinu i posvećenost, ako se ne uplašimo svojih protivnica u narednoj fazi Lige šampiona, mislim da im možemo prirediti iznenađenje! Šta drugo da kažem? Ova utakmica je bila jedno veliko iskustvo, a u neku ruku i ostvarenje sna! Čast mi je da je stručni štab meni poverio ulogu prvog golmana, nadam se da nisam razočarala."

Poslednje novosti

Fudbalerke Spartaka plasirale su se u polufinale Kupa Srbije nakon ubedljive pobede protiv Spartak DOO od 9:0 u četvrtfinalnom susretu. ŽFK Spartak DOO – ŽFK Spartak 0:9 (0:5)Vasiliki 5’, Filipović 8’, 60’,66’, Ćirić 16’, Vago 20’, Coleman 28’, Belovan…
ŽFK Spartak je ostvario pobedu nad ekipom Spartak DOO u okviru 12.kola Super lige Srbije za žene rezultatom 0:5 (0:3). Spartak je pokazao više od igre, što je donelo pobedu plavo-belim Golubicama, dok se mora pohvaliti mlada i talentovana generacija Spartak DOO koja je budućnost srpskog…