Liga šampiona | Spartak - Rosengård 1 : 2 (1:1)

Liga šampiona | Spartak - Rosengård 1 : 2 (1:1)

 

Ravnopravna igra u prvom poluvremenu. Rozengard opravdao ulogu favorita, ali u predstojećem revanšu gol prednosti za Šveđanke nije nedostižan.

 

Sreda 11. oktobar 2023. od 15:00 časova. Bačka Topola, TSC Arena. Sudija Volha Blotskaya (BLR), pomoćne sudije: Anastasiya Danchenko, Valiantsina Sakalovich, Alena Ilyushyna. Vreme sunčano, 23°C.
Strelci: 0:1 Caroline Seger (9'), 1:1 Željka Belovan (28') i 1:2 Ria Öling (72')

Igračica utakmice: Tijana Filipović (Spartak) i Mai Kadowaki (Rozengard)

 

REVANŠ NIJE FORMALNOST

Spartak je imao kratku početnu dominaciju. U 3. minuti priliku da šutira prema golu sa ivice šesnaesterca imala je Živana Stupar, ali se okliznula (?) i pala na leđa. Desetak minuta kasnije Šveđanke su preuzele inicijativu i diktirale tempo do detak minuta pred kraj prvog poluvremena kada je Spartak možda za nijansu bio bolji. U 25. minuti daleko ispucanu loptu  Andersson prosleđuje do reprezentativke Japana, Mai Kadowaki, koja je brža od Spartakove odbrane. Na desetak metara od Spartakovog gola remplovanjem je izbacuje iz ravnoteže Abigal Ostrem, ali Kadowaki u padu ipak šutira. Na sreću loše postavljene Jefimije Škandro lopta je prošla par santimetara od leve stative.U 28. minuti Spartak je preko Željke Belovan uspeo da poravna rezultat na 1:1. Pogrešila je Arnardóttir koja je u nameri da loptu uputi ka golmanki, šutirala nedovoljno snažno. Istovremeno je Željka Belovan agresivno pošla na loptu, a golmanka je bila prinuđena da istrči daleko izvan svog prostora i krene joj u susret. U deliću sekunde Željka Belovan je bila brža, šutirala je i lopta je u visokom luku završila u mreži Rozengarda. Do završetka prvog poluvremena bilo je još zanimljivih momenata, ali ne i prave prilike za promenu rezultata. Sve u svemu, može se reći da je Spartak u prvom poluvremenu bio ravnopravan u odnosu na favorizovani Rozengard.

U drugom poluvremenu su naizmenično išli napadi jedne i druge ekipe, ali je gostujuća ekipa igrala mnogo brže, manje grešila, bolje pokrivala teren i igrala neuporedivo agresivnije. U 72. minuti Spartak je napadao po desnoj strani i bio na 16-17 metara od gola Šveđanki. Jedan poprečni pas prema Doris Boaduwaa presekla je igračica Rozengarda, a onda je publika imala priliku da vidi brz kontranapad, dupli pas i majstorski veleslalom. U samo četiri dodira lopta je iz jednog šesnaesterca stigla do suprotnog. Izvanredna Mai Kadowaki fintom tela vara odbranu, a zatim kao na tacni loptu servira u prostor do igračice sa brojem 6. Ria Öling je brža od Spartakove odbrane, golmanka Jefimija Škandro kasno polazi u susret, neodlučna je i lopta pored njene noge završava u mreži za 1:2. Rozengard u 88. minuti nije iskoristio 100% šansu. Lopta je sa sredine terena upućena u prostor do Mai Kadowaki ona sa leve strane centrira do Emilie Larsson koja uklizava na oko 6-7 metara od gola, ali lopta na sreću domaće ekipe preleće iznad okvira gola.

Sve u svemu viđena je zanimljiva utakmica u kojoj su Šveđanke opravdale ulogu favorita, pokazale su kvalitetniju igru, više su pretrčale, manje grešile i sasvim zasluženo pobedile. Revanš je za nedelju dana u Malmeu. 

Snimak utakmice se može pogledati na YouTube

Domaćin:

Spartak Subotica

Spartak Subotica

Trener: Miroslav Beljin


1 Škandro 
3 Vučković  73
4 Belovan  28'
5 Slović (C)
7 Ostrem
8 Hansen
10 Filipović
11 Boaduwaa  73
14 Ilić
15 Gajić  88
18 Stupar

Rezerva:
12 Mihajlović (GK)
2 Baka  73
9 Uvalin
13 Gaković
16 Šarić
17 Markovic  88
19 Pavarin
20 Ćirić  73


Gost:

Rosengård

Rosengård

Trener: Ieva Cederström


1 Cumings
2 Obaze
3 Gudr. Arnardóttir
6 Öling  72'
11 Jansson  80
15 Wik
16 Kadowaki
17 Seger (C)  9' 
22 Schough  80
24 Andersson  80
25 Berglund  38

Rezerva:
12 Mukasa (GK)
48 Hellwig (GK)
7 Brown  80
8 Knaak  80 
9 Larsson  38
13 Holdt
19 Bredgaard  80
36 A. Persson
40 Sprung
44 Cronquist
46 Stojanovska

Poslednje novosti

Sportska redakcija RTV „Yu Eco", po 25. put je proglasila najbolje trenere na lokalnom i republičkom nivou. Prigodna svečanost i dodela priznanja održana je u hotelu „Forum" gde su se okupili nagrađeni za ostvarene rezultate u 2023. godini, sportski radnici, članovi Lokalne samouprave, prijatelji…
Velika pobeda protiv Crvene Zvezde i FUDBALSKI odbranjena titula šampiona Srbije. Spartak je u šampionatu Srbije imao samo jedan poraz i u četiri utakmice sa konkurentom Crvenom Zvezdom, čak tri puta je bio rezultatski bolji i slavio. Teren je potvrdio da je Spartak u svakom smislu najbolji…