Prvi korak Spartaka na putu ka Evropi GOLUBICAMA UZOR MOGU BITI SAMO ONI NAJBOLJI
Postavio Admin: 21. 08. 2016.

Biti šampion danas je privilegija i fantastična prilika da srpske fudbalerke izađu u Evropu, da odmere snage sa fudbalerkama iz drugih država, da vide gde su i do kakvog nivoa su stigle, ali i da sebe nametnu za tržište u velikim evropskim ligama i stvore priliku da svojim radom kreiraju sopstvenu sportsku budućnost. Ukoliko se propusti ukazana prilika, sledeća se može dobiti tek za godinu dana.

 

U senci rekorda i medalja koje su naši olimpijci osvojili na planetarnom sportskom spektaklu u Riu, malo je verovatno da će medijska pažnja biti brzo preusmerena na kvalifikacioni turnir ženske Lige šampiona.
Kada je reč o fudbalu, frustriranim navijačima je neophodnu dozu vedrine doneo uspeh olimpijskog tima, pa su brzo zaboravljeni skorašnji fudbalski porazi i frustrirajući naslov u štampi: "Ništa od Lige šampiona".

Nada ipak postoji. Još uvek ima šanse da jedan srpski fudbalski klub razvije srpsku trobojku u nekom od evropskih gradova dok se intonira "Bože pravde"...

O

no što momcima nije pošlo za nogom, devojke će pokušati da nadomeste. Fudbalerke Spartaka sutra polaze na put za Kardif (Vels) gde će od 23. do 28. avgusta učestvovati na kvalifikacionom turniru za ulazak u društvo od 32 najbolje ekipe starog kontinenta. Prvog takmičarskog dana, 23. avgusta, "Golubice" igraju protiv ekipe Breiðablik (Island), 25. avgusta protiv domaćina Cardiff Met Ladies FC i poslednjeg takmičarskog dana, 28. avgusta, protiv FC NSA Sofia, šampionki iz prestonice susedne Bugarske, iz Nacionalne Sportske Akademije "Vasil Levski".

Arsić: Prva utakmica sa prvakom Islanda će biti odlučujuća za dalji plasman. "Imali smo veoma kratak vremenski period da nadomestimo upražnjene pozicije i da u tim uklopimo pridošle fudbalerke." - rekao je Boris Arsić trener Spartakovih Golubica. "Prva utakmica sa prvakom Islanda će, verovatno, biti odlučujuća za dalji plasman. Bez obzira što mi dolazimo iz prvog šešira i formalno smo nosioci kvalifikacione grupe, uloga favorita pripada ekipi Breiðablika. To je ekipa koja svojim kvalitetima odskače od ostalih ekipa u grupi i verujem da je njihovo mesto direktno u top 32. Mnogo je faktora na strani Islanđanki. To je ekipa koja u kontinuitetu igra 3-4 godine zajedno, igračice se dobro poznaju i dobro su uigrane. Drugo, one su u svom prvenstvu već odigrale desetak utakmica i dolaze u punoj formi, za razliku od nas koji tek počinjemo prvenstvo. A počinjemo ga sa velikim brojem novih igračica čiji trenutni nivo nije na onom nivou koji bi mi želeli. Često ističem jedan faktor koji nama neće prijati, a to je veštačka trava. Kardif sve utakmice igra na takvoj podlozi, a i Breiðablik veliki broj svojih utakmica igra na veštačkoj travi. Što se tiče 2. i 3. utakmice mislim da nas tu čeka mnogo lakši posao i tu sam optimista da ćemo osvojiti 6 bodova, ali problem je što samo jedna ekipa iz kvalifikacione grupe ima dalji prolaz. Mi ćemo pokušati da uradimo sve što je u našoj moći, ali koliko ćemo uspeti je pod velikim znakom pitanja jer imamo mnogo problema što se tiče igračkog kadra i zdravstvenog biltena."

Allegra Poljak, zvanično najperspektivnija mlada fudbalerka Srbije u 2014. godini, muku muči sa povredom i plaši se da su joj šanse za izlazak na teren u prvoj postavi minimalne. Ipak, Allegra je optimista.
"Očekujem da ćemo proći dalje jer smatram da imamo potreban kvalitet. Mislim da smo se dovoljno spremile i da smo svojim radom zaslužile da idemo dalje. Atmosfera među igračicama je dobra, sve smo pozitivne, verujemo u pobedu i fokusirane smo na predstojeće utakmice. Lično imam veliku želju da prođemo kvalifikacije i nadam se da će se moja želja ostvariti. Osim toga imamo i nekoliko novih igračica, mislim da su se dobro uklopile i da je naš tim mnogo jači nego što je bio prethodne godine."

Sportski direktor Bojan Arsić je rekao: "Biti šampion danas je privilegija i fantastična prilika da srpske fudbalerke izađu u Evropu, da odmere snage sa fudbalerkama iz drugih država, da vide gde su i do kakvog nivoa su stigle, ali i da sebe nametnu za tržište u velikim evropskim ligama i stvore priliku da svojim radom kreiraju sopstvenu sportsku budućnost. Ukoliko se propusti ukazana prilika, sledeća se može dobiti tek za godinu dana. Generalno Srbija je mala zemlja sa nedovoljno razvijenim ženskim fudbalom, ali srpske igračice kao po pravilu umišljaju da mogu da igraju u najjačim ligama Evrope.
Moramo da poštujemo sebe, svoj kvalitet, svoje znanje i zbog toga verujem da ovaj tim može da napravi pomak Spartakove fudbalerke će imati tri jake utakmice i moći će da procene gde su, a i mi u stručnom štabu da vidimo gde smo jer imamo nov tim. Nije bilo lako uklopiti nove igračice za kratak vremenski period koji smo imali na raspolaganju. Ja verujem u naš tim i svi mi moramo verovati da možemo napraviti rezultat iako smo ulogu favorita svesno prepustili Islanđankama. Sa druge strane mi imamo obavezu da opravdamo poverenje UEFA i da nismo slučajno rangirani u prvom šeširu. Druge ekipe treba da se bave nama, a ne mi njima. To sam rekao i treneru i svima u stručnom štabu. Moramo da poštujemo sebe, svoj kvalitet, svoje znanje i zbog toga verujem da ovaj tim može da napravi pomak, ali neću ništa unapred da najavljujem jer nas očekuje jako teška utakmica protiv Islanđanki.
Verujem zato što je naš mentalitet najbolji na svetu, a to su naši sportisti dokazali sada na Olimpijskim igrama. Kad verujemo u sebe i imamo cilj onda možemo da se domognemo najviših ciljeva. Ako na kvalifikacionom turniru sve protekne kako je stručni štab zamislio i postavio onda verujem u pozitivan ishod."