LEP GEST SPARTAKOVIH LEGENDI
Postavio Admin: 27. 11. 2016.

Naslednice Spartakovih legendi

 

Ženski fudbal u vrzinom kolu

M

ali broj registrovanih i slobodnih srpskih fudbalerki, i još manji broj dovoljno kvalitetnih da mogu pojačati Spartak za utakmice u Ligi šampiona, punih 6 godina prisiljava upravu kluba da kvalitetne igračice traži po inostranstvu. Za proteklih 6 godina Spartakov dres je nosilo više od 60 vrsnih fudbalerki, od kojih je čak dvadesetak pristiglo iz inostranstva.
Srbija je premala da stvori dovoljan kvantitet fudbalerki i da iz te baze regrutuje potreban kvalitet koji nas može predstavljati u Evropi. Problem je još izraženiji ako se u obzir uzme činjenica da je primarni cilj većine domaćih fudbalerki da u inostranstvu nastave karijeru. S druge strane iluzorno je očekivati da domaći klubovi mogu zadržati talentovane fudbalerke kada "posluju" na granici pukog preživljavanja. Ženski fudbalski klubovi su odavno ćušnuti u zapećak interesovanja Fudbalskog saveza i ostavljeni na milost i nemilost otanjenih budžeta lokalnih samouprava.

Odskočna daska za beli svet

Od četrdesetak srpskih fudbalerki, koje su u poslednjih 6 godina branile boje Spartaka, Spartak je za oko 50% njih poslužio kao odskočna daska za nastavak sportske karijere u inostranstvu. Kada su u pitanju igračice iz inostranstva, mahom one sa Afričkog kontinenta, taj procenat se penje na neverovatnih 100%. Bivše Spartakove igračice igraju ili su igrale širom Evrope; u Švedskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji, Španiji, Poljskoj, Austriji, Kazahstanu, Islandu, Mađarskoj...

Dobri dobro dobrim vraćaju

Deo bivših igračica je zadržao dobre prijateljske odnose sa klubom, neke se tek povremeno sete varoši sa severa Bačke, ali ima i onih kojima klub baš nije prirastao srcu. Ovoga puta govorićemo samo o dobrima jer dobri dobro dobrim vraćaju.
Milena Nikolić i Nevena Damjanović su bezbroj puta na terenu dokazale da su velike sportistkinje i veliki ljudi. Njihov nedavni gest prijatno je iznenadio sve u klubu, a mislimo da je gest dostojan pažnje i šireg auditorijuma.

Nevena Damjanović je u subotičkom klubu provela 5 sezona (2010–2015). Polivalentna fudbalerka sposobna da igra na svim pozicijama, od odbrane do napada (bila je najbolji strelac domaće lige 2012. godine), bila je upravo ono što je falilo danskom klubu Fortuna Hjørring. Nevena se izborila za svoje mesto u timu, čime je potvrdila visok kvalitet koji u Evropi uživaju Spartakove fudbalerke

Milena Nikolić (24) provela je 3 sezone (2013-2016) u ŽFK Spartak. Odlično se snalazi na poziciji odbrane kao i u špicu napada. U sezoni 2013/14 bila je najbolji strelac Lige šampiona, a FSS je proglašava za najbolju fudbalerku Srbije za 2015. godinu. Od sezone 2016/17 Milena je postala članica kluba nemačke Bundeslige, SC Sand.

Gest za uspomenu i pamćenje

Šta su to učinile bivše Spartakove igračice i čime mogu privući pozornost šireg sportskog auditorijuma? U pitanju je lep gest Milene Nikolić koja je svom bivšem klubu za uspomenu poklonila dres aktuelnog kluba, SC Sand. Uz dres je za svaku bivšu saigračicu poslala i flajer sa autogramom.
Nekadašnja zamenica kapitena "Plavih golubica", Nevena Damjanović, takođe je poslala dres svog aktuelnog kluba, danskog Fortuna Hjørring, za koji već drugu sezonu nastupa sa velikim uspehom.
Dresovi će biti uramljeni da krase prostorije kluba i da budu podstrek za nadolazeće generacije mladih fudbalerki.

Početak nove tradicije?

ŽFK Spartak se zahvaljuje Mileni i Neni na njihovom lepom gestu, a ujedno poziva sve sadašnje i bivše "Plave golubice", koje su napravile karijeru u inostranstvu (ili će to tek učiniti), da slede primer Milene i Nene i da ostave trag svoga bitisanja u šampionskom timu. Bio bi to koristan podstrek za nadolazeće generacije, neka vrsta sporskog nadmetanja, merilo uspeha i prestiža, ali i prijateljska veza "Golubica" sa klubom koji je pomogao da se odškrinu vrata uspeha.
Očekujemo pozitivnu reakciju.