Nauka u službi sporta Zavod za sport i medicinu sporta obavio je testiranje Golubica
Postavio Admin: 29. 11. 2016.

Kapitenka uvek prva: Violeta Slović pre početka jedne od test vežbi

 

Preduprediti povrede

Stručni saradnici Zavoda za sport i medicinu sporta su izvršili terensko testiranje fudbalerki Spartaka. Testirana je specifična baterija motoričkih sposobnosti (test izdržljivosti, test snage, brzine i specifične agilnosti) i, što je nama najvažnije, identifikaciju rizika od sportskih povreda.

Preventiva i stalni nadzor

U kasnijim fazama, a kroz tretman stalnog zdravstvenog nadzora, preventiva i pravovremeno unapređenje forme u znatnoj meri će preduprediti eventualne povrede i otkloniti faktore koji mogu predstavljati opasnost po zdravlje fudbalerki. Svi testovi su usaglašeni sa potrebama sporta, prati ih bogata dokumentacija i statistika, pa će takvi rezultati poslužiti i kao orijentir stručnom štabu za dalji razvoj tima, ali i individualnih potencijala svake igračice ponaosob. Pre dve godine Allegra Poljak i Orsolya Vajda su postigle briljantne rezultate.

 

Korak bliže ka evropskoj osrednjosti

Pored neospornog fudbalskog umeća koje poseduju Spartakove igračice, za postizanje vrhunskih sportskih rezultata neophodan je potpuno zdrav organizam i maksimalna psihofizička pripremljenost. Biti najbolji u Srbiji tek je korak bliže ka evropskoj osrednjosti, a Spartakove ambicije su znatno veće od obične prosečnosti. Vrhunski sport i fudbalska Evropa znaju i priznaju isključivo nauku, rad i postignute rezultate. To je razlog više da se svaka korisna ideja za razvoj i unapređenje sporta pozdravi i podrži.

Testiranje se obavlja u svim klubovima na osnovu Strategije razvoja i unapređenja sporta, koji je svojevremeno uradilo Ministarstvo sporta i omladine Srbije sa Zavodom za sport i medicinu sporta. Planiranje termina je u nadležnosti Fudbalskog saveza Srbije. Rezultati testova će biti dragoceni ne samo trenerima u klubovima već i selektorima naših fudbalskih reprezentacija. Prostim upoređivanjem rezultata lako se može utvrditi napredak ili stagnacija sportiste.

Fotografije možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.