Kad korona pokuca na vrata KROVNE FUDBALSKE ORGANIZACIJE I DALJE BEZ JASNE VIZIJE
Postavio Admin: 07. 04. 2020.

Od uvođenja vanrednog stanja ŽFK Spartak je maksimalno ispoštovao sve odluke vlade Republike Srbije i preporuke Fudbalskog saveza Srbije. Obustavljena su sva fudbalska takmičenja i trenažni procesi, a ekipa je raspuštena na neodređeno vreme.

 

s

lična situacija je u celoj Evropi. Aktuelna sezona je prekinuta, kako u muškom tako i u ženskom fudbalu. Kada će biti nastavljena niko ne zna. Čelnici evropske i svetske fudbalske kuće (UEFA i FIFA) pokušavaju pronaći spasonosni recept kako za fudbal tako i za sopstvene finansije. Najveći problem se trenuto ogleda u zgusnutom kalendaru takmičenja i u tome što niko ne može predvideti do kada će pandemija trajati.

 

BEZ JASNE VIZIJE

Teške odluke za čelnike svetske i evropske fudbalske asocijacije tek predstoje. Prolongiranje rokova iliti presipanje iz šupljeg u prazno dugoročno nije održivo rešenje. UEFA je sugerisala nacionalnim savezima da završetak domaćih takmičenja bude u skladu s pravilnicima. Takmičenja treba da budu odlučena na terenu i da svi sportski naslovi budu dodeljeni na osnovu postignutih rezultata, a ne za zelenim stolom.

Teoretski preporuka UEFA zvuči lepo i pošteno, ali se praktična primena dovodi pod sumnju. Ako takmičenje za Ligu šampiona može da počne tek kada se završe nacionalna prvenstva, a niko ne zna se kada će ona biti nastavljena, onda je potpuno jasno da ovom preporukom problem nije rešen i da se čeka nova preporuka.

Niko u ovom momentu ne može predvideti trajanje pandemije, niti kada će FIFA i UEFA prekinuti beskrajni niz prolongiranih rokova. U ovogodišnjem zgusnutom kalendaru takmičenja već su ugroženi i pomereni mnogi rokovi, a nadležni kao da zaboravljaju da pristižu i novi rokovi za narednu takmičarsku sezonu (2020/21).

PRVACI NA OSNOVU REZULTATA

Uz malo mudrosti, već i ovog momenta, u Srbiji se u potpunosti može ispoštovati preporuka UEFA da sportski naslovi budu dodeljeni na osnovu postignutih rezultata.
U domaćem prvenstvu, u Super ligi Srbije za žene, sve je kristalno jasno i unapred poznato. Preostalo je da se odigra još 6 kola u plej-ofu i plej-autu. Malo je verovatno da bi Spartak, koji ima prednost od čak 14 bodova, mogao u plej-ofu da od 6 izgubi 5 utakmica kada za 14 kola nije izgubio ni jednu. Takođe je jasno da u plej-autu Požarevac sa jednim bodom iz 14 kola i zaostatkom od 11 bodova, nema šanse za opstanak u ligi.

Kome je u interesu da se slepo pridržava neutemeljene preporuke i da pri tom finansijski urniše ženske fudbalske klubove koji i bez ove vanredne situacije jedva preživljavaju? A sad malo i o novcu ...

NOVAC VRTI GDE BURGIJA NEĆE

Svima je jasno da je moć odlučivanja (čitajte: novac) koncentrisana u rukama nekolicine elitnih klubova i da oni utiču na odluke FIFA i UEFA. Svi ostali fudbalski kolektivi jedino mogu da očekuju duboku finansijsku krizu i neizvesnost. Klubovi u Srbiji nisu izuzetak, naročito ženski, jer direktno zavise od budžeta lokalnih samouprava i uspešnosti poslovanja retkih privrednih subjekata (sponzora). Najprostije rečeno mnogim ženskim fudbalskim kolektivima u Srbiji preti gašenje i nestanak sa sportske scene.
Da je situacija ozbiljna govore i tekstovi u štampi. Pre nekoliko dana je objavljeno da FIFA razmatra mogućnost pružanja pomoći i procenu koliki će uticaj imati pandemija na fudbal i da priprema paket finansijske pomoći. Kome, kada, koliko novca i pod kojim uslovima o tome nema ni jednog slova.

Da klubovima nije lako svedoči tekst u Politici. Politika piše da klubovi engleske fudbalske Premijer lige žele da smanje plate igračima za 30 procenata. U Srbiji situacija još lošija. Fudbalerima Crvene zvezde biće prepolovljena plata po sistemu "uzmi ili ostavi" (Politika). Neki drugi izvori pišu da će plate biti smanjene i u Bundes ligi od 20 do 30 odsto, a slično se očekuje i u Italiji.
Kakva sudbina preti neprofitabilnim ženskim fudbalskim klubovima?!

Jedini spas i to je činjenica, da država Srbija i Fudbalski savez Srbije pronađu način po kojem bi ženski sportski klubovi opstali i nastavili da funkcionišu. Od FIFA i UEFA se ne očekuje ništa spektakularno. Oni će kao i do sada braniti interese velikih klubova i velikih saveza.

NA KRAJU A OPET NA POČETKU

"Sve što smo do sada uradili pripremajući se za Ligu šampiona, kao da je bačeno je u vodu. Trenutno su sve naše igračice kod svojih kuća i pod svakodnevnim nadzorom stručnog štaba. Aktivno rade, treniraju u kućnim uslovima, ali to u kolektivnom sportu kao što je fudbal nije dovoljno. Ako želimo uspeh u Evropi onda pripreme moramo početi iznova da ekipu vratimo u formu i u ritam utakmica. Za to će nam trebati barem 3 nedelje. Pokušajte da zamislite kako nam je. Pripremali smo ekipu praktično od decembra. Formirali smo novi tim, brusili mu formu u Antaliji, imali nekoliko dobrih i jakih prijateljskih utakmica, odlično smo startovali u nacionalnom prvenstvu. Međutim, pandemiju niko nije mogao da predvidi." - rezignirano priča Bojan Arsić.

LICENCIRANJE

Kakve su informacije iz FSS po pitanju licenciranja klubova i finansijskog fer pleja i da li vanredna situacija predviđa drugačiji tretman kako bi se olakšalo licenciranje i rad klubova?

"Mi smo kao klub mnogo uradili ove godine u delu sprovođenja postupka licenciranja za UEFA takmičenje. Mnogo smo morali da investiramo da bi mogli biti deo najboljih evropskih timova u Ligi šampiona. Klub je vezan rokovima do 30. aprila kada se postupak licenciranja završava. Obaveza je zaista mnogo, a u svemu mi kao klub ostajemo potpuno usamljeni. Sigurno je da ulazimo u krizu kao i svi klubovi u Evropi. Iskreno se nadam da će se napraviti neki model, finansijski fond i strategija da se pomogne sportskim kolektivima da opstanu i prežive ove teške dane koji nam dolaze. Ova kriza će ostaviti nesagledive posledice na sport generalno. Mislim da posle nje ništa više neće biti isto." - zaključio je Bojan Arsić.