Klupski muzej za 50. rođendan ŽFK SPARTAK OTVORIO ADMINISTRATIVNI CENTAR I KLUPSKI MUZEJ
Postavio Admin:24. 05. 2020.

U sredu 20. maja 2020. godine Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice, povodom obeležavanja zlatnog jubileja, 50 godina od osnivanja kluba, posetio je klupski muzej i Administrativni centar. Otvaranju klupskih prostorija prisustvovale su i druge ugledne zvanice.

 


Svečani doček: Milica Kostić, Violeta Slović, Bojan Arsić i Bogdan Laban

 

"Na današnji dan 1970. godine osnovan je naš klub" - rekao je predsednik ŽFK Spartak Zoran Arsić prilikom otvaranja novih klupskih prostorija u okviru kojih se nalazi klupski muzej i Administrativni centar.
"Mnoge aktivnosti koje smo planirali morali smo da odložimo, a održaćemo ih onda kada to dozvoli epidemiološka situacija u našoj zemlji. Otvaranjem administrativnog centra želimo da pošaljemo jasnu sliku da smo postali deo savremene Evrope."
UEFA je sve klubove koji žele da se takmiče u Evropi uslovila postupkom licenciranja, a jedan od mnogobrojnih uslova za sticanje licence je da klub mora imati administrativni centar.

Sportska infrastruktura je preduslov za uspeh

Čestitke za klupski rođendan uputio je i gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban koji je između ostalog rekao:
"ŽFK Spartak je promovisao naš grad širom Evrope, bili smo domaćini velikim fudbalskim imenima kao što su Bajern iz Minhena i Atletiko iz Madrida i to je veoma značajno za sve nas."
Govoreći o planovima za budućnost subotičkog sporta gradonačelnik je rekao: "Ušli smo u projekat Vlade Srbije među sedam stadiona koji će u budućnosti biti obnovljeni. To sve govori da će naše devojke imati uslove za rad na visokom, evropskom nivou, i da će tako stizati do sjajnih rezultata."

Vetar u leđa ženskom fudbalu

Zoran Arsić, Bogdan Laban i Bojan Pavićević

 

Zbog zdravstvene situacije morao se redukovati broj zvanica. Među zvanicama su, naravno, neizostavno morali bili i predstavnici Fudbalskog saveza Srbije.
Bojan Pavićević, direktor za ženski fudbal je istakao da je počastvovan što je prisutan u novim prostorijama uspešnog i zdravog kolektiva kao što je Spartak.
"Pre godinu dana FSS je promenio kurs prema ženskom fudbalu i sada se drugačije tretira. To se vidi u potpuno drugim relacijama sa FSS, u šta se uverio i ŽFK Spartak, i na svakom koraku smo gledali da izađemo u susret kada je reč o investicijama u ovaj objekat. ŽFK Spartak je jedini klub koji je ispunio uslove UEFA da mora da ima u posedu ovakav objekat." – naglasio je Pavićević. Činjenica da se u poslednjih godinu dana, od dolaska Bojana Pavićevića na čelo ženskog fudbala štošta promenilo u pozitivnom smislu, posebno su bile ohrabrujuće njegove reči: – "Mi podržavamo ženski fudbal, ali ovakvi sjajni rezultati, deset uzastopnih titula, toliko reprezentativki u svim nivoima ne smeju da prođu nezapaženo i klub mora da ima vetar u leđa za dalji rad."

Potraga za starim trofejima

Nekadašnje igračice Katarina Ivić (Manjok), Ljubica Bašić (Čik), Mira Tepavac (Poljaković), Rozalija Alibašić (Sabo), Ruža Ratkajec (Demšedi), Janja Vilov i Svetlana Savevski posetile su svoj klub u novim prostorijama.

Nisu došle praznih ruku. Donele su poklon za klupski muzej, trofej koji su dobile u Zagrebu za osvajanje prve titule zvaničnog šampiona u ženskom fudbalu SFR Jugoslavije. Sledi potraga za ostalim predmetima kojima bi se obogatio muzejski sadržaj (pehari, zastavice, dresovi, fotografije, novinski članci...).