U senci Svetskog prvenstva u fudbalu 2018.
Postavio Admin: 09. 06. 2018.

 

U senci Svetskog prvenstva u fudbalu 2018, koje se iz razumljivih razloga nalazi u centru medijske pažnje, fudbalerke Spartaka očekuje najveći klupski ovogodišnji izazov, a to su kvalifikacije za UEFA Ligu šampiona. U medijskoj tišini većina fudbalerki Spartaka koristi zasluženi predah, nakon uspešno završene sezone i odbrane šampionske titule.

 

I

ovoga leta pred "plavim golubicama" je veliki sportski izazov - učešće na kvalifikacionom turniru za UEFA Ligu šampiona. Izvlačenje parova će se obaviti 22. juna u sedištu Evropske kuće fudbala u Nionu. Tada će ŽFK Spartak znati svoju kvalifikacionu grupu i buduće rivalke, kao i lokaciju na koju će "plave golubice" otputovati.
Zbog radova na Gradskom stadionu, koji će tokom avgusta biti u punom jeku, upravo u vreme kada se odigravaju kvalifikacioni turniri, ŽFK Spartak ove godine nije podnosio kandidaturu za domaćinstvo.

U sezoni 2018/19 u UEFA Ligi šampiona za dame učestvovaće ukupno 60 ekipa. Od tog broja u kvalifikacijama će se nadmetati 40 ekipa razvrstanih u 10 kvalifikacionih grupa, a prolaz u narednu nokaut fazu (1/16 finale) će steći 10 prvaka grupa, kao i dve drugoplasirane ekipe sa najboljim skorom. Kvalifikacioni turniri traju od 07. do 13. avgusta 2018. godine.
U ovom momentu su poznate moguće destinacije, a to su Mađarska, Hrvatska, Ukrajina, Slovenija, Crna Gora, Letonija ili Severna Irska.

Ukoliko ŽFK Spartak prođe kvalifikacije, izvlačenje za nokaut fazu planirano je za 17. avgust dok će se utakmice igrati 12./13. i 26./27. septembra 2018. godine.

 

D

ok većina fudbalerki uživa u zasluženom predahu, pred stručnim štabom je veliki izazov. Tokom letnjeg prelaznog roka i kratkih priprema neophodno je uraditi rekonstrukciju i uigrati novi tim. Još zimus se moglo naslutiti da subotička ekipa nema potreban kvalitet za uspešan nastup u Evropi. Naravno, kada se tako nešto kaže mora se imati u vidu da su šampionke Srbije i dalje respektabilna ekipa, da se nalaze u prvom šeširu i da će imati ulogu nosioca jedne od kvalifikacionih grupa. U prvom šeširu se uz Spartak nalaze ekipe zvučnih imena poput Glazgov sitija, praške Slavije, Minska, Ajaksa i drugih.

Nadajmo se da će nakon rekonstrukcije nove-stare "golubice" biti spremne da preskoče prepreku koju do sada nisu uspele da savladaju - ulazak u 1/8 finala UEFA Lige šampiona.