STVARA SE NOVA GENERACIJA ŠAMPIONKI
Postavio Admin: 09. 07. 2018.


Buduće šampionke sa svojim trenerima: Boris Štetak (trener), Staša Đokić, Zorana Abraham, Jelena Maksimović, Vanja Petrović, Kristina Nađ, Marija Rajić, Georgina Pataki, Natalija Obradović i Renato Pirša (trener)

 

Nakon uspešno sprovedenog kampa za talentovane fudbalerke, ŽFK Spartak je povukao i drugi najavljeni potez koji se odnosi na reorganizaciju i podmlađivanje šampionskog tima. Prva grupa od 8 mladih i talentovanih fudbalerki pozvana je na pripreme, na Zlatibor, zajedno sa seniorskim timom.

 

STVARANJE BUDUĆNOSTI

Z

apočeli smo pripreme sa grupom mladih talentovanih fudbalerki, koje treniraju rame uz rame sa seniorskom ekipom. - rekao je Renato Pirša, trener mladih fudbalerki. Naš slogan glasi: "Najbolji način da predvidite svoju budućnost jeste da je sami stvorite".

Naš programski cilj je da se devojčice uvedu u Spartakov sistem rada do najsitnijih detalja. Osim fudbalskog aspekta u tehničko-taktičkom smislu, vodimo računa o fizičkom, mentalnom i psiho-socijalnom aspektu. Za postizanje zadatog cilja imam veliku pomoć od lekara naše ekipe, od drugih trenera kao i od članica seniorkog tima. Trudimo se da do našeg cilja svi zajedno dođemo na zanimljiv i nenametljiv način. Svi mi želimo da pravilno usmeravamo razvoj i izgradnju ličnosti ovih devojčica. Očekujemo da će one nastaviti da stvaraju budućnost Spartaka, ali i ženskog fudbala u Srbiji. - rekao je Pirša.

SVI SMO MI JEDAN TIM

Rad i zalaganje mladih fudbalerki, koje treniraju po programu prilagođenom njihovom uzrastu i znanju, može se oceniti najvišom ocenom. Lepo vaspitane, disciplinovane i komunikativne, devojčice brzo i lako usvajaju pozitivne manire po uzoru na starije koleginice. Natalija Obradović je taj odnos lepo opisala u jednoj rečenici. Mi smo tim i treba sve zajedno da radimo. Treba da dišemo kao jedan, tako nam je objasnila Violeta (Slović, kapitenka Spartaka).

BUDUĆE PRVOTIMKE

U prvoj grupi su pozvane one devojčice koje po uzrastu (godištu) mogu najbrže konkurisati za seniorski tim, a to su:

  • Zorana Abraham (15), ŽFK Spartak,
  • Vanja Petrović (15), ŽFK Spartak,
  • Georgina Pataki (14), ŽFK Spartak,
  • Jelena Maksimović (17), ŽFK Jedinstvo, Dubovac,
  • Natalija Obradović (14) ŽFK Budućnost, Banat.Brestovac,
  • Staša Đokić (14), FK Petlić, Smederevo,
  • Marija Rajić (14), ŽFK Napredak,
  • Kristina Nađ (14), ŽFK Železničar, Pančevo.
JESTIVO KAMENJE

Talenat pozvanih devojčica nije sporan, ali jeste njihova obučenost i fizička sprema. Trenerski tandem Renato Pirša i Boris Štetak posebno vode računa o svakom detalju i trude se da isprave i najmanju sitnicu. Tako je zabeležena i mala anegdota u kojoj je Staša Đokić odigrala glavnu ulogu. Tokom treninga Staša je, da ne bi zaboravila na pravilan položaj ruku, u svakoj ruci držala po jedan kamenčić. Generalni sekretar kluba je u zamenu Staši dao dve male jabuke umesto kamenčića. Posle treninga, na pitanje gde su kamenčići, Staša je zbunjeno odgovorila: Pa, pojela sam ih.

Mnoge devojčice osim fudbala imaju i druga interesovanja. Georgina Pataki je, na primer, mažoretkinja. Tačku koju je nedavno izvela na Međunarodnom festivalu u Senti, prikazala je u pauzi tehničkog sastanka i pobrala zasluženi aplauz. Ljubav prema pesmi su demonstrirale Vanja Petrović i Marija (Maja) Rajić. Ceo tim je pevao sa njima. Lepa slika zajedništva. Svako dalje "otimanje" oko mikrofona prekinuo je početak sastanka...

KLJUČ DO USPEHA

U vežbi medijskog nastupa i davanja izjave za televiziju, najzrelija po godinama bila je Jelena Maksimović. Jelena je rekla da treninzi nisu laki, ali misli da se uloženi trud mora isplatiti. Za mlađe naraštaje imala je kratku poruku: Svaka fudbalerka treba da iskoristi dobru priliku, ako joj se ukaže. Mala je verovatnoća da se dobra prilika može dvaput ponoviti.
Zorana Abraham se prisetila svog fudbalskog početka i dolaska u Spartak, a za devojčice koje treniraju fudbal takođe je imala poruku: opredeljenost, uprnost i zalaganje su ključ uspeha.

Predsednik kluba Zoran Arsić je pohvalio razmišljanje i "medijski nastup" svih devojčica uz poruku: Fudbal je najpopularniji sport. Najviše daje, ali i najviše uzima. To je cena koju morate prihvatiti ako želite postići uspeh i ako želite da jednoga dana zaigrate u najvećim klubovima i najboljim ligama Evrope.

 

ŠTA DALJE?

Bliži se završetak priprema i mora se razmišljati o budućnosti i unapređenju fudbalske karijere svih pozvanih devojčica. One dolaze iz različitih sredina u kojima su metode rada drugačije od onih u Spartaku. Osim toga polovina od njih će morati da sačeka još neko vreme dok stekne pravo za nastup u starijim kategorijama. Ukoliko u svojim sredinama to vreme ne nastave sa treniraninzima po dinamici i intenzitetu kao u Spartaku, neminovno je da će doći do pada fizičkih sposobnosti i zaboravljanja naučenog.

ŽFK Spartak se nada da će devojčice uspeti da prevaziđu buduće izazove i da njihova posvećenost, upornost i zalaganje tokom priprema nisu bili uzaludni.

 


Detalj sa treninga