Fudbal umesto lutkica i krpica PREDSTAVLJAMO MLADE TALENTE
Postavio Admin: 12. 10. 2018.

 

Krajem juna ŽFK Spartak je uspešno organizovao trodnevni kamp za talentovane devojčice od 7 do 16 godina. Odabrane su najbolje od najboljih i one su danas okosnica Spartakovog tima u Razvojnoj ligi i u "B" timu. Odmah po završetku kampa stručni štab je započelo sa sklapanjem tima i njegovim uigravanjem. Devojčice su celo leto vredno trenirale, a odigrale su i veliki broj pripremnih utakmica od kojih treba izdvojiti dve sa međunarodnim predznakom. Jedna protiv vršnjakinja iz ŽNK Osijek (Hrvatska), a druga protiv kadetkinja FC Warriors (Kanada).

 

P

očetak takmičenja u Razvojnoj ligi obeležio je furiozni nastup mladih "golubica". Njihova efikasnost i timski duh su naprosto zadivljujući, a gol razlika u samo tri kola od 50:0 je prava senzacija. Odlični rezultati, još bolja igra i šarm koji pleni, zaslužuju da sportska javnost bolje upozna ove devojčice.

Prva misao koja mi je pala na pamet, kada sam video amaterski snimak na kojem dve bosonoge devojčice vešto barataju fudbalskom loptom, jeste da bi od njih ponešto mogle naučiti mnoge fudbalerke iz Super lige. Inače, njih dve sam prvi put video na fudbalskom kampu. Od tada ih često viđam. Katkada žure sa rancem ili sa torbom na leđima, na trening ili u školu, ali su najuočljivije dok demonstriraju svoj talenat na fudbalskom terenu.

Predstojeća fudbalska poslastica će biti odmeravanje snaga mladih "golubica" protiv vršnjakinja iz ŽFK Vojvodina, koje već par godina unazad dominiraju Razvojnom ligom. Pobeda bilo jednog ili drugog tima je nevažna. Važno je videti u kom pravcu se kreće budućnost ženskog fudbala Srbije i videti buduće državne reprezentativke.
Periodično ćemo predstavljati mlade fudbalerke iz ove sjajne generacije, a prvi izbor je sasvim slučajno pao na Mariju Maju Rajić i Stašu Đokić.

Marija Maja Rajić (2004.) bukvalno polovinu svog života igra fudbal. Počela je sa 7 u kruševačkom Napretku, a uspešno nastavila u subotičkom Spartaku gde igra u Razvojnoj ligi. Promena sredine nije negativno uticala na Maju. I dalje je odlična učenica, samo što umesto u Aleksandrovcu pohađa OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Subotici. Nedavno je na školskom literarnom konkursu osvojila drugu nagradu, što govori da Maja nije talentovana samo za fudbal. O budućnosti i planovima je prerano govoriti, ali se može reći da ova izrazito talentovana polivalentna mlada fudbalerka ima sjajnu fudbalsku perspektivu.

Godinu dana starija Staša Đokić (2003.) je članica "B" tima. Fudbal je sa 10 godina počela igrati u FK Petlić u rodnom Smederevu. Kao perspektivnoj igračici pripala joj je čast da bude pozvana na pripreme na Zlatiboru sa seniorskim timom Spartaka sa još 7 drugih devojčica. Pohađa srednju školu u Subotici i brzo se uklopila u novu sredinu jer, kaže, grad joj se veoma dopada. Igra po potrebi na poziciji ofanzivnog ili defanzivnog centralnog veznog igrača. Mada davanje golova nije u prioritetnom opisu njenog "radnog mesta", Staša često i sa velikim zadovoljstvom trese protivničke mreže.

S. M.


Staša i Maja kod Plave fontane