FSS KONAČNO STAVIO TAČKU NA AFERU MAŠINAC
Postavio Admin: 02. 07. 2017.
Prozivani, omalovažavani, kažnjavani, i šta sve još nije bilo primenjeno prema aktuelnom šampionu Srbije u ženskom fudbalu samo da bi se isti ućutkao i prestao da insistira na prestanku nezakonitih radnji u Fudbalskom Savezu Srbije, budući da se prozvani svojim aktivnostima i delovanjem nalaze sa druge strane Zakona i propisa.

 

I

strpeli smo kao klub i pojedinci nepravdu, optužbe i progonstvo od strane rukovodstva FS Srbije koje je neopravdano demonstriralo silu ka ŽFK „Spartak“, samo zato što smo smatrali da nam je dužnost da se borimo protiv pojedinaca koji su vršili protivzakonite radnje.

Poznata je činjenica široj sportskoj javnosti da Ženski fudbalski klub „Spartak“, sa sedištem u Subotici, više od godinu dana unazad vodi brojne postupke pred organima FSS, Ministarstvom omladine i sporta – Odsekom za inspekcijski nadzor, sportskom inspekcijom i Upravnim sudom protiv bivšeg kluba ŽFK „Mašinac“ Niš, ŽFK „Mašinac Trace PZP“ Niš, i Fudbalskog saveza Srbije, zbog grubog kršenja zakonskih odredbi, fudbalskih propisa, nepoštovanja statutarnih odredbi i nezakonitog postupanja.

NEZNANJE ILI BAHATOST?

Jedan od ključnih ljudi u sistemu bio je Komesar za takmičenje Super lige Srbije za žene, Momčilo Marić, koji je terao po svome. Punih 14 meseci je namerno ignorisao žalbe ŽFK „Spartak“ i Odluke drugostepene Komisije za žalbe Skupštine FSS, nije želeo da postupi po istim, maltretirao je celu srpsku sportsku javnost tako što je tvrdoglavo po svaku cenu i na silu hteo da izgura dve takmičarske sezone bez da primeni važeće fudbalske propise kako za predhodnu takmičarsku sezonu 2015/2016, tako i za upravo završenu 2016/2017. Komesar za takmičenje Super lige Srbije za žene, kao prvostepeni organ, prevashodno nije hteo ili nije znao da reši Žalbe ŽFK „Spartak“ Subotica, zatim nije izvršio nalog Komisije za žalbe Skupštine FSS i nije sproveo pravosnažno Rešenje APR-a u slučaju ugašenog starog ŽFK „Mašinac“ iz Niša.

MAŠINAC SAM SEBE UGASIO

Naime, 15. 08. 2015. godine je počela takmičarska sezona 2015/2016 godine. ŽFK “Mašinac“ iz Niša je u toku prvenstvene takmičarske sezone 2015/2016, nakon odigranog petog kola 26. 09. 2015. godine koje je odigrao sa ŽFK „Spartak“ u Nišu, a pre odigravanja šestog kola 03. 10. 2015 godine kada je trebalo da odigra prvenstvenu utakmicu sa ŽFK“ Napredak“ Kruševac, 29. 09. 2016 godine IZVRŠIO STATUSNU PROMENU PRIPAJANJA DRUGOM SPORTSKOM SUBJEKTU i time je prestao da POSTOJI.

Ova protiv pravna i nezakonita radnja koja je suprotna fudbalskim propisima je bila poznata činjenica Fudbalskom savezu Srbije, tačnije da je ŽFK „Mašinac“ ugašen i da je bio brisan klub iz registra APR-a... logično je bilo da postavimo pitanje na sav glas kako je moguće da taj isti savez ostavi u prvenstvu klub koji je brisan i dopusti im da se takmiče još 9 kola nakon činjenice da su prestali da postoje?

PRAVDA JE SPORA

Pravda je spora, ali i dostižna. Došlo je vreme za konačnu i pravnosnažnu odluku nadležnog organa FS Srbije na uložene žalbe ŽFK „Spartak“ Subotica, a time da damo odgovor celokupnoj sportskoj javnosti o statusu ŽFK „Mašinac“ Niš, sa sedištem u Nišu koji je bio predmet postupka.

Imajući sve navedeno u vidu, Komisija za žalbe Skupštine FSS je na sednici održanoj dana 27. 06. 2017. godine u Beogradu je jednoglasno donela odluka da po svim osnovama poništi odluke Komesara za takmičenje Super lige Srbije Momčila Marića. Komisija za žalbe je donela zakonitu odluku tako što je usvojila zahtev ŽFK „Spartak“ Subotica kao žalioca i donela konačnu odluku u interesu fudbala.

 

ZAPETLJAO SE K'O PILE U KUČINE

Prvenstvo Super lige Srbije za žene za sezonu 2015/2016 nije završeno, a kada će biti okončano - ne znamo!
Kako će sada Komesar za takmičenje sprovesti odluku Komisije za žalbe? Da li će u 2017 godini menjati tabelu za pretprošlu takmičarsku godinu? Kako će registrovati ostale sporne utakmice sa nepostojećim i ugašenim klubom? Da li će pokrenuti disciplinske postupke protiv odgovornih iz ugašenog ŽFK Mašinac? Zašto je dopustio da ugašeni klub nastupi 9 narednih kola u Super ligi? Kako će sada registrovati ostale utakmice do kraja sezone 2015/2016? Kako će objasniti ovaj skandal drugim klubovima koji su oštećeni u sezoni 2015/2016, kako u prvenstvu Srbije, tako i u KUP takmičenju?

Da li je gospodin Marić najodgovorniji za ovaj skandal i zašto nije blagovremeno postupao po prijavama ŽFK Spartak u konkretnom slučaju?

Mnoga pitanja se otvaraju, ali jedno je sigurno - zbog dokazane nestručnosti i (ne)znanja Komesar za takmičenje Super lige Srbije za žene Momčilo Marić bi trebao po hitnom postupku biti SMENJEN.

ŽFK „Spartak“ Subotica